Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Internetový převrat v zábavě

Dvacátého října se obec filmových fanoušků konečně dočkala: po úspěšné jedničce vtrhl do kin nový akční film Kurýr 2. Už měsíc předtím si však přísně ukrývanou novinku mohl doma promítnout každý člověk na planetě, který vlastní počítač a připojení k rychlému internetu. Filmoví producenti si nad tím mohou rvát vlasy, ale zpráva je jasná: v zábavním byznysu dochází k převratným změnám. Vývoj technologie a mezilidské propojení nastoluje dobu, v níž je divák pánem a může si diktovat pravidla. Někteří kvůli tomu věští konec zábavy. Nikoli, odpovídají jiní. Jen konec toho, jak se na ní až dosud vydělávalo.

Fotografie: Je libo Kurýra? Zdarma až do vašeho obýváku. Foto Outnow / Image gallery • Autor: Respekt
Fotografie: Je libo Kurýra? Zdarma až do vašeho obýváku. Foto Outnow / Image gallery • Autor: Respekt

Dvacátého října se obec filmových fanoušků konečně dočkala: po úspěšné jedničce vtrhl do kin nový akční film Kurýr 2. Už měsíc předtím si však přísně ukrývanou novinku mohl doma promítnout každý člověk na planetě, který vlastní počítač a připojení k rychlému internetu. Filmoví producenti si nad tím mohou rvát vlasy, ale zpráva je jasná: v zábavním byznysu dochází k převratným změnám. Vývoj technologie a mezilidské propojení nastoluje dobu, v níž je divák pánem a může si diktovat pravidla. Někteří kvůli tomu věští konec zábavy. Nikoli, odpovídají jiní. Jen konec toho, jak se na ní až dosud vydělávalo.

Během chvíle nutné k přečtení předchozích řádků „protekly“ pavučinou světového internetu statisíce skladeb, filmů, obrázků a her – zadarmo, v nejrůznějších programech pirátské solidarity. Tento fenomén světového sdílení nezadržitelně proměňuje zaběhlé způsoby šíření masové zábavy. Internetová komunikace již dávno není koníčkem několika počítačových zasvěcenců, ale umožňuje nám všem jednoduchým způsobem získávat nejnovější výplody zábavního průmyslu – zdarma. Zrod tohoto trendu provází velký odpor obchodníků, kteří si zvykli na tradiční prodej zábavy i na to, jak snadno se v něm vydělávají miliardy, a tak se všemožně snaží nové nástroje zastavit. Internetová komunita ale na oplátku objevuje nové a nové fígle, kterými nad tradičními způsoby distribuce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].