Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Velká bere. Bude také dávat?

Po čtyřiceti letech vzniká v Německu velká koalice. Dovede její dvoutřetinový mandát zemi k reformám? Na nich se velké strany shodnou, se zahraniční politikou to bude horší.

Bez ohledu na to, že stále ještě není jisté, kdo bude spolkovým kancléřem, němečtí liberálové a Zelení už podle všeho vypadli ze hry. Pozornost se obrací spíše k možným společným bodům v programech sociálních demokratů a konzervativců. Ačkoli je budoucí vláda ještě ve hvězdách, základní otázka se rýsuje zcela zřetelně. Co bude možné od takové vlády očekávat? Od vlády, která by přinejmenším ve Spolkovém sněmu disponovala pohodlnou dvoutřetinovou většinou?

Společně v reformách

Sociální a křesťanští demokraté zatím vedou pouze sondážní rozhovory, které mají sloužit především k otupení hrotů z doby volební kampaně, kdy se obě strany vzájemně vůbec nešetřily a možnost případného povolebního spojenectví shodně kategoricky odmítaly. Nepřekvapuje proto, že CDU/CSU a SPD nejprve chtějí dosáhnout shody při společném pohledu na situaci, v níž se Německo nyní nachází. Už první dvě setkání přitom naznačila, že názory na některé kroky k oživení německého hospodářství nejsou zase až tak protichůdné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Šéf sociálních demokratů Franz Müntefering například překvapivě připustil, že by SPD mohla podpořit zvýšení daně z přidané hodnoty z 16 % na 18 %, což by dovolovalo naopak snížit odvody na pojištění proti nezaměstnanosti, a tím ulehčit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].