Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Mimochodem

Nedávné hurikány v Louisianě a Texasu i nynější rozsáhlé lesní požáry v Kalifornii mohou islámští radikálové pokládat za velkolepý zásah shůry ve svůj prospěch. I v Evropě nejspíš leckoho napadlo, že pyšnou supervelmoc tak ztrestala sama nebesa. Prezident Bush sice nikdy netvrdil, že poroučí větru dešti, živelné pohromy mu však v Americe budou asi stejně přičteny k tíži. Nezáleží na tom, že je nezavinil. Tamní personalistika prý počítá i s jakýmsi koeficientem štěstí: kdo má v životě příliš často smůlu, je prostě smolař a pro každý podnik znamená riziko.

Nedávné hurikány v Louisianě a Texasu i nynější rozsáhlé lesní požáry v Kalifornii mohou islámští radikálové pokládat za velkolepý zásah shůry ve svůj prospěch. I v Evropě nejspíš leckoho napadlo, že pyšnou supervelmoc tak ztrestala sama nebesa. Prezident Bush sice nikdy netvrdil, že poroučí větru dešti, živelné pohromy mu však v Americe budou asi stejně přičteny k tíži. Nezáleží na tom, že je nezavinil. Tamní personalistika prý počítá i s jakýmsi koeficientem štěstí: kdo má v životě příliš často smůlu, je prostě smolař a pro každý podnik znamená riziko.

V naší agnostické vlasti se posvátná bázeň z božích znamení ozve jen vzácně. To nebude samo sebou, šuškala si například pověrčivější část českého lidu, když po druhém volebním vítězství sociální demokracie puklo srdce největšího zvonu v pražské katedrále a celou zemi zpustošila povodeň, jakou nikdo nepamatoval. Politickou pozici týmu Vladimíra Špidly to však posílilo, neboť mohl předvést, jak rázně se umí vypořádat s následky. Letos zřejmě v českém nebi nepanovala nijak hněvivá nálada. Počasí sice bylo rovněž divné, ale svědčilo spíš o dobrém rozmaru, který si potrpí na škodolibé žertíky. V létě jako by léto ani nebylo, ale hned počátkem září viděli všichni, jimž propršela dovolená, jak může být v Čechách krásně.

Sluníčko konečně vábí k procházkám do přírody. Jenže i v tom je háček, protože se v ní skrývají hned dva zabijáci s pistolemi (jeden vraždil na Karlově náměstí v Praze a druhý se o to minulý týden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].