Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Je to trochu perverzní

Dovedete si představit, že si něco koupíte, abyste okamžitě vydali další peníze na zničení téže věci, protože je zbytečná? Nebo že ze svých peněz platíte ničení svého okolí? Nesmysl? Nikoli. Zdá se, že jde o běžnou praxi české vlády, která má i svůj příhodný název: perverzní dotace.

Dovedete si představit, že si něco koupíte, abyste okamžitě vydali další peníze na zničení téže věci, protože je zbytečná? Nebo že ze svých peněz platíte ničení svého okolí? Nesmysl? Nikoli. Zdá se, že jde o běžnou praxi české vlády, která má i svůj příhodný název: perverzní dotace.

Ořu, ořeš, ořeme

Česko je jedním z evropských rekordmanů v rozdělování dotací. Podle zprávy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže rozdělila Česká republika před dvěma lety (novější údaje dosud nejsou k dispozici) 71 miliard korun veřejné podpory – tedy dotací. Vezmeme-li to poměrem hrubého domácího produktu, tak jsou to bezmála tři procenta a z Evropské unie už nás předběhlo pouze Rakousko.

Pomineme-li jednorázové podpory jako oddlužení bank či každoroční dotování Českých drah, pak většinu těchto peněz spolkne zemědělství. Loni čeští rolníci získali celkem 26 miliard (14 miliard dala Evropská unie, dvanáct pak ze svých kapes tuzemští daňoví poplatníci). A podstatná část z těchto miliard vyvolává potřebu dalších dotací, aby se dotovaný, a tedy podle státu zřejmě žádoucí výsledek, za státní peníze opět zlikvidoval. Příklad? Na jedné straně dostávají čeští zemědělci dotace na rozšiřování orné půdy a tím na pěstování obilí, nad druhé straně stát přispívá na zatravnění polí a na likvidaci nadbytečného zrna. Přitom jsou Češi v Unii šampiony, pokud jde o zoranou zemědělskou půdu – zatímco u nás se zoře 72 %, v ostatních zemích je to maximálně 60.

Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].