Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

S Madonnou v posteli a zadarmo

Dovedete si představit, že se nový český film Štěstí režiséra Bohdana Slámy brzy objeví na internetu v remixované podobě? Jednotlivé scény poskládají fanoušci trochu jinak, některé zkrátí, jiné úplně vypustí, nebo přidají vlastní hudbu? Uvěřitelné to snad je, chce se ale dodat, že za takové úpravy by samozvaní umělci brzy dostali předvolání k soudu. Jenže pozor. Autorské právo v posledních letech prochází dramatickým vývojem a na obzoru se rýsuje budoucnost, v níž podobné zlepšováky nebudou výjimečné.

Už se nemusíte na film jenom dívat, ale klidně si ho dotvoříte podle svého. Není to nádhera?

Dovedete si představit, že se nový český film Štěstí režiséra Bohdana Slámy brzy objeví na internetu v remixované podobě? Jednotlivé scény poskládají fanoušci trochu jinak, některé zkrátí, jiné úplně vypustí, nebo přidají vlastní hudbu? Uvěřitelné to snad je, chce se ale dodat, že za takové úpravy by samozvaní umělci brzy dostali předvolání k soudu. Jenže pozor. Autorské právo v posledních letech prochází dramatickým vývojem a na obzoru se rýsuje budoucnost, v níž podobné zlepšováky nebudou výjimečné.

Vyber si sám

Úvodní příklad nepatřil do říše sci-fi: australská režisérka Michaela Ledwidgeová v současnosti dokončuje první legálně remixovatelný film v dějinách kinematografie. Její snímek Sanctuary (Útočiště) totiž není ozdoben obligátní visačkou © – Všechna práva vyhrazena, ale vzniká pod ochranou zcela nového typu licence nazvané Creative Commons. Co to v praxi znamená ? Na rozdíl od standardního postupu, který divákovi striktně zakazuje cokoli jiného, než si koupit lístek a shlédnout dílo v kině, nový model ochrany autorských práv tvůrcům umožňuje, aby si podmínky vymysleli podle své chuti. Ledwidgeová se například rozhodla, že kromě biografů film zveřejní také na internetu. Tam si jej může kdokoli zdarma stáhnout a jakkoli rozsekat či přetvořit k obrazu svému. Ovšem ne už jej dál prodávat – v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].