Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

V holešovické Přístavní ulici č. p. 22 bude tuto neděli neveselo. Tamní stará fabrika se večer promění v divadelní sál, ve kterém proběhne premiéra hry Porta apostolorum mladého českého dramatika Miroslava Bambuška. Není to ledajaké dílo. Lounský rodák Bambušek se v něm rozhodl vytvořit obraz okolností, z nichž se rodí genocida. Tématem hry je sice masakr německého civilního obyvatelstva v Postoloprtech v květnu a červnu 1945, kde čeští vojáci a polovojenské revoluční gardy zabili téměř osm set lidí. Portu jde však vnímat obecněji, v podstatě se může s malými změnami odehrávat v Postoloprtech, na Balkáně nebo v Kambodži. Základní postavy tvoří německá rodina usazená dlouhodobě v českém prostředí a sousedi, kteří přicházejí do této rodiny na oslavu narozenin jediného syna. Je těsně po válce, jeden ze sousedů přežil koncentrák, druhý je tajný esesman, další kolaborant. Inscenaci režíruje David Czesany a premiéry se zúčastní i Němci, kteří přežili postoloprtský masakr.

V holešovické Přístavní ulici č. p. 22 bude tuto neděli neveselo. Tamní stará fabrika se večer promění v divadelní sál, ve kterém proběhne premiéra hry Porta apostolorum mladého českého dramatika Miroslava Bambuška. Není to ledajaké dílo. Lounský rodák Bambušek se v něm rozhodl vytvořit obraz okolností, z nichž se rodí genocida. Tématem hry je sice masakr německého civilního obyvatelstva v Postoloprtech v květnu a červnu 1945, kde čeští vojáci a polovojenské revoluční gardy zabili téměř osm set lidí. Portu jde však vnímat obecněji, v podstatě se může s malými změnami odehrávat v Postoloprtech, na Balkáně nebo v Kambodži. Základní postavy tvoří německá rodina usazená dlouhodobě v českém prostředí a sousedi, kteří přicházejí do této rodiny na oslavu narozenin jediného syna. Je těsně po válce, jeden ze sousedů přežil koncentrák, druhý je tajný esesman, další kolaborant. Inscenaci režíruje David Czesany a premiéry se zúčastní i Němci, kteří přežili postoloprtský masakr.

O týden později, v sobotu 1. října, se Miroslav Bambušek přesune do Brna, kde bude v cyklu divadelních projektů na téma poválečných perzekucí pokračovat. V barokní kapli hradu Špilberk, která sloužila za války jako síň slávy padlých nacistů, uvede Bambušek divadelní dokument nazvaný Polemika o vyvedení Němců z Brna 30. 5. 1945. Dílo je sestaveno z ohlasů dobového tisku, tendenčních i objektivních historických studií, prohlášení komunálních politiků, Svazu bojovníků proti fašismu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].