Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo povede Německo

Předvolební boj v Německu vrcholí, napětí sílí. Kancléř Gerhard Schröder má ve finále na programu sto velkých veřejných vystoupení, Angela Merkelová, kandidátka křesťanských demokratů na kancléře, jich absolvuje polovinu, menší nepočítaje.
Merkelová jde do volebního klání v pozici favoritky. Dobře přitom ví, že udržet tuto pozici vyžaduje soustředěnou koncepci. Nechce skončit jako konzervativní kandidát na kancléře Edmund Stoiber v roce 2002, kdy takřka na cílové čáře prohrál už zdánlivě vyhraný zápas. Dnes sice pro Merkelovou hovoří zhruba desetiprocentní náskok v preferencích před Schröderovou SPD, nic ale nemá jasné. Síla levicového a pravicového tábora totiž zatím vyznívá zcela nastejno.

Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Předvolební boj v Německu vrcholí, napětí sílí. Kancléř Gerhard Schröder má ve finále na programu sto velkých veřejných vystoupení, Angela Merkelová, kandidátka křesťanských demokratů na kancléře, jich absolvuje polovinu, menší nepočítaje.

Merkelová jde do volebního klání v pozici favoritky. Dobře přitom ví, že udržet tuto pozici vyžaduje soustředěnou koncepci. Nechce skončit jako konzervativní kandidát na kancléře Edmund Stoiber v roce 2002, kdy takřka na cílové čáře prohrál už zdánlivě vyhraný zápas. Dnes sice pro Merkelovou hovoří zhruba desetiprocentní náskok v preferencích před Schröderovou SPD, nic ale nemá jasné. Síla levicového a pravicového tábora totiž zatím vyznívá zcela nastejno.

Kancléřka Angie

Před třemi lety bylo jedním z velkých problémů koordinovat práce volebních center CDU a CSU. Kdo to tehdy zažil, říká, že to byl tvrdší oříšek než sladit politické koncepce obou sesterských stran. Z tohoto hlediska je to pro Merkelovou letos snazší. Může se spoléhat na vlastní lidi z CDU. Hlavní je udržet veřejný zájem a nedopustit se žádných velkých chyb.

Těm se ovšem nedá při nejlepší vůli zabránit, i politikové jsou jenom lidi. Tak Merkelová popletla v televizní debatě pojmy brutto a netto. Zdánlivě dala svým kritikům za pravdu, že v ostrém souboji ztrácí, nedovede udržet soustředěnost. Pak neudržel šéf CSU a bavorský ministerský předseda Stoiber při volebních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].