Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Koho semlel Mlýn

Otazníky kolem policejního týmu Mlýn se týden po odhalení jeho existence spíš zvětšují, než abychom měli víc jasno. Podezření na skupinku policistů pracujících nelegálně proti politickým oponentům premiéra Grosse je dnes stejně pravděpodobné jako možnost, že se „odhalením“ Mlýnu snaží několik vysoce postavených osobností z policie a politiky zamést stopy svých nekalostí a udržet si volnou cestu k moci.
Když Hospodářské noviny zveřejnily minulý týden zprávu o speciálním policejním týmu Mlýn, vypadalo to na přehledný skandál. Tajná jednotka podřízená ilegálně přímo ministrovi jako by potvrzovala obavy ze zneužití moci, které je vůči zdejší policii slyšet přinejmenším poslední rok. Tisk naznačoval možné angažmá Mlýnu ve sběru informací na premiérovy politické rivaly, což podbarvovala informace, že se Gross scházel s jeho členy konspirativně po hotelích. Právníci a politici na stránkách novin mluvili o protizákonném postupu ministerského předsedy a Gross sám nedokázal existenci týmu srozumitelně vysvětlit.

Fotografie: Premiér Gross: Co dodat? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Premiér Gross: Co dodat? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Otazníky kolem policejního týmu Mlýn se týden po odhalení jeho existence spíš zvětšují, než abychom měli víc jasno. Podezření na skupinku policistů pracujících nelegálně proti politickým oponentům premiéra Grosse je dnes stejně pravděpodobné jako možnost, že se „odhalením“ Mlýnu snaží několik vysoce postavených osobností z policie a politiky zamést stopy svých nekalostí a udržet si volnou cestu k moci.

Neví, neumí a zapomněl

Když Hospodářské noviny zveřejnily minulý týden zprávu o speciálním policejním týmu Mlýn, vypadalo to na přehledný skandál. Tajná jednotka podřízená ilegálně přímo ministrovi jako by potvrzovala obavy ze zneužití moci, které je vůči zdejší policii slyšet přinejmenším poslední rok. Tisk naznačoval možné angažmá Mlýnu ve sběru informací na premiérovy politické rivaly, což podbarvovala informace, že se Gross scházel s jeho členy konspirativně po hotelích. Právníci a politici na stránkách novin mluvili o protizákonném postupu ministerského předsedy a Gross sám nedokázal existenci týmu srozumitelně vysvětlit.

Ale uběhlo pár dnů a přehledné věci se rozostřily. Z „protizákonného“ se postupně stalo „na hraně zákona“. Z hotelové konspirace se vyklubalo svědectví muže, který byl krátce po založení Mlýnu donucen k odchodu od policie kvůli alkoholu za volantem, a jeho motivem tudíž mohla být msta. A z politického harašení v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].