Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Geldofova velmi inspirující volba

Poslední americké volby ukázaly, že na světě snad není muzikant, který by neměl potřebu vyřídit si účty s Georgem Bushem mladším. Spojení politiky a umění se tak dostalo sice na hlavní, ale nejnudnější možnou kolej: Vol Kerryho, posílíš mír. Čerstvý vítr do veřejného angažmá celebrit minulý týden kupodivu nepřinesla mladá muzikantská krev, ale staří matadoři Bob Geldof a Bono Vox. Jeden plánuje pokračování svého charitativního koncertu pro Afriku, druhý vytrvale přemlouvá politiky, aby chudým zemím odpustili dluhy. A oba jsou inspirativní.

Rockové hvězdy na titulních stranách novin hovoří o politice. Co nám můžou říct? Víc, než by se zdálo na první pohled.

Poslední americké volby ukázaly, že na světě snad není muzikant, který by neměl potřebu vyřídit si účty s Georgem Bushem mladším. Spojení politiky a umění se tak dostalo sice na hlavní, ale nejnudnější možnou kolej: Vol Kerryho, posílíš mír. Čerstvý vítr do veřejného angažmá celebrit minulý týden kupodivu nepřinesla mladá muzikantská krev, ale staří matadoři Bob Geldof a Bono Vox. Jeden plánuje pokračování svého charitativního koncertu pro Afriku, druhý vytrvale přemlouvá politiky, aby chudým zemím odpustili dluhy. A oba jsou inspirativní.

Hlavní výzva

Charita se v západní společnosti sice cení, ale intelektuálové si občas rádi zapřemítají, zda si s její pomocí celebrity jen nezvyšují vlastní popularitu. Takový názor lze zaslechnout i na adresu Geldofova Live 8. Je to nemocná myšlenka. Ne snad proto, že by něco takového bylo vyloučeno, ale proto, že namísto hodnocení smyslu lidského činu je tu předem podezření z nekalých důvodů.

Když Bob Geldof – jako jeden rocker z mnoha – před dvaceti lety začal přemýšlet, jak pomoci Etiopii, jeho startovní pozice nebyla o moc lepší, než kdyby se autor těchto řádek rozhodl zítra začít boxovat a napřesrok skolit Mika Tysona. Vstupoval do naprosté nejistoty, telefon na Boba Dylana v diáři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].