0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře11. 6. 20054 minuty

Geldofova velmi inspirující volba

Poslední americké volby ukázaly, že na světě snad není muzikant, který by neměl potřebu vyřídit si účty s Georgem Bushem mladším. Spojení politiky a umění se tak dostalo sice na hlavní, ale nejnudnější možnou kolej: Vol Kerryho, posílíš mír. Čerstvý vítr do veřejného angažmá celebrit minulý týden kupodivu nepřinesla mladá muzikantská krev, ale staří matadoři Bob Geldof a Bono Vox. Jeden plánuje pokračování svého charitativního koncertu pro Afriku, druhý vytrvale přemlouvá politiky, aby chudým zemím odpustili dluhy. A oba jsou inspirativní.

tresnak • Autor: Respekt

Rockové hvězdy na titulních stranách novin hovoří o politice. Co nám můžou říct? Víc, než by se zdálo na první pohled.

Poslední americké volby ukázaly, že na světě snad není muzikant, který by neměl potřebu vyřídit si účty s Georgem Bushem mladším. Spojení politiky a umění se tak dostalo sice na hlavní, ale nejnudnější možnou kolej: Vol Kerryho, posílíš mír. Čerstvý vítr do veřejného angažmá celebrit minulý týden kupodivu nepřinesla mladá muzikantská krev, ale staří matadoři Bob Geldof a Bono Vox. Jeden plánuje pokračování svého charitativního koncertu pro Afriku, druhý vytrvale přemlouvá politiky, aby chudým zemím odpustili dluhy. A oba jsou inspirativní.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Hlavní výzva

Charita se v západní společnosti sice cení, ale intelektuálové si občas rádi zapřemítají, zda si s její pomocí celebrity jen nezvyšují vlastní popularitu. Takový názor lze zaslechnout i na adresu Geldofova Live 8. Je to nemocná myšlenka. Ne snad proto, že by něco takového bylo vyloučeno, ale proto, že namísto hodnocení smyslu lidského činu je tu předem podezření z nekalých důvodů.

Když Bob Geldof – jako jeden rocker z mnoha – před dvaceti lety začal přemýšlet, jak pomoci Etiopii, jeho startovní pozice nebyla o moc lepší, než kdyby se autor těchto řádek rozhodl zítra začít boxovat a napřesrok skolit Mika Tysona. Vstupoval do naprosté nejistoty, telefon na Boba Dylana v diáři…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc