Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čína se uchází o Vatikán

Fotografie: Kardinál Paul Šan: v jejich ideologii není místo pro Boha. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Kardinál Paul Šan: v jejich ideologii není místo pro Boha. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Jedinou evropskou zemí, která uznává Tchaj-wan, je nyní Vatikán. Vydrží tlak Pekingu? > To je otázka. Právě na tomto bojišti teď probíhá fronta letité diplomatické války o oficiální uznání mezi demokratickým Tchaj-wanem a totalitní Čínou. Tchajwanský prezident Čen Šuej-pien se zúčastnil pohřbu papeže Jana Pavla II., což byla zároveň jeho první oficiální návštěva Evropy. Peking sice ostře a nahlas protestoval, zejména u italské vlády, že povolila Čen Šuej-pienovi vstup do země, to ale umožňuje dohoda mezi Římem a Svatým stolcem. Čína proto vytáhla jinou kartu: Mohli bychom obnovit styky s Vatikánem!

Jak už to ale u totalitních států bývá zvykem, Peking si klade podmínky. Vatikán by musel přerušit diplomatické vztahy s Tchaj-wanem, a zároveň se vzdát vlivu na čínské duchovní. Zasahovat by nemohl ani do jmenování biskupů. Podle soudruhů z Pekingu „férová a výhodná“ nabídka. A co za ni? Návrat pěti milionů věřících do lůna katolické církve. Samozřejmě pod dohledem státního aparátu. „Je zcela zřejmé, že v jejich marxisticko-leninské ideologii není místo pro Boha,“ říká tchajwanský kardinál Paul Šan, který je zároveň jediným etnickým Číňanem v kardinálském rouchu na světě.

Vatikán pochopitelně sleduje situaci katolíků v nejlidnatější zemi světa. Podle jeho odhadů je v Číně dalších 8 milionů lidí, kteří se tajně hlásí ke Svatému stolci a modlí se v ilegálních kostelech.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].