Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Je nám zapotřebí eura?

Zavedení eura v České republice většina pozorovatelů očekává nejdříve okolo roku 2010. Přesto je dobře, že se debata na toto téma již rozbíhá.

Výčet výhod a nevýhod přechodu na euro se v médiích čas od času objevuje (např. Kdy zavést euro v Čechách, Respekt č. 17/2005). Občas je ale třeba tyto argumenty kvantifikovat na českých datech. Například se objevuje úvaha, že původně byl jednou z výhod vstupu do eurozóny pokles úrokových sazeb, zatímco nyní, v době supernízkých českých úroků, se tento půvab eura vytratil – a nastoluje otázku, zda euro v tomto směru bude takovým přínosem, jak především ekonomové očekávali.

Na druhou stranu není zcela jisté, že na poklesu nemá podíl i náš vstup do EU a očekávané přijetí eura. Lze totiž předpokládat, že pokud se určité zemi podaří získat plnou důvěru investorů ještě před vstupem do eurozóny, pak domácí sazby většinou klesnou už před přijetím eura a vstup do společného měnového prostoru už z tohoto hlediska skutečně žádné trvalé snížení sazeb nepřinese.

Otázkou ovšem je, zda nynější rekordně nízké české úrokové sazby, stlačené dolů mimo jiné i některými přechodnými protiinflačními šoky, skutečně svědčí o tom, že česká ekonomika má reputaci člena eurozóny i bez eura.

Pod vrstvou make-upu

Ponechme však nyní stranou diskusi o jednotlivých argumentech pro a proti. Jistý otazník se totiž vznáší nad samotnou otázkou, do jaké míry je nevyhnutné, abychom do eurozóny vstupovali. Jistě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].