Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Film 8 a ½ Federica Felliniho (ČT 2, 26. 5., 21.45) je považován za jeden z nejlepších filmů v historii. Dá se to tušit už podle děl, která ho v autorově filmografii obklopují: následoval v roce 1963 po slavném snímku Sladký život a nedlouho po něm stvořil italský velikán svůj Satyricon. 8 a ½ je nazván prozaicky podle tehdejšího počtu režisérových snímků. Dílo nebo spíše tvůrčí proces umělce stojí také v centru jeho zájmu. Je to vlastně částečná Felliniho autobiografie. Do centra děje je postaven režisér (Marcello Mastroianni), který řeší tvůrčí trable. Všichni jej pronásledují a čekají, jaké zlaté vejce z něj zase vypadne, zatímco mistr se svíjí a vytáčí až do momentu, kdy přijde na to nejjednodušší řešení.

vobrazek_890.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_890.jpeg • Autor: Respekt

Film 8 a ½ Federica Felliniho (ČT 2, 26. 5., 21.45) je považován za jeden z nejlepších filmů v historii. Dá se to tušit už podle děl, která ho v autorově filmografii obklopují: následoval v roce 1963 po slavném snímku Sladký život a nedlouho po něm stvořil italský velikán svůj Satyricon. 8 a ½ je nazván prozaicky podle tehdejšího počtu režisérových snímků. Dílo nebo spíše tvůrčí proces umělce stojí také v centru jeho zájmu. Je to vlastně částečná Felliniho autobiografie. Do centra děje je postaven režisér (Marcello Mastroianni), který řeší tvůrčí trable. Všichni jej pronásledují a čekají, jaké zlaté vejce z něj zase vypadne, zatímco mistr se svíjí a vytáčí až do momentu, kdy přijde na to nejjednodušší řešení.

„Nedělám věci proto, aby se daly tesat do kamene,“ svěřuje se v jedné písni na své předloňské desce známý irský zpěvák

Van Morrison

. Na albu s názvem

Magic Time

, které vyšlo minulý týden u Geffen Records, Morrison dodává: „Dbám jenom na to, co uspokojí mou duši.“ Letos šedesátiletý zpěvák, jenž má za sebou čtyřicetiletou dráhu, vskutku již netlačí na pilu. Cítí se dobře v bluesovém žánru říznutém soulem, jazzem a trochou country. A i když to není žádný okouzlující elegán, jeho koncerty v sobě stále skrývají kus poezie. Ostatně přesvědčte se sami. ČT 2 připravila na páteční večer pořad

Van Morrison:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].