Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo chtěl zabít Berdára

Na zprávy o útocích a střelbě na podnikatele s podivnou pověstí a napojením na kriminální polosvět si už zdejší veřejnost zvykla. Pokus zabít špičkového manažera bez zločinecké skvrny na pověsti je novinkou. A to, že napadený manažer poté zadržel domnělé pachatele a předal je policii, je naprostá premiéra. Nicméně okolnosti útoku na šéfa Českého Telecomu Gabriela Berdára, otázka, zda policii předal skutečné zločince, neznámý motiv činu, Berdárova střelba a další okolnosti vyvolávají otázku, co a proč se vlastně stalo. Odpověď na všechny pochyby je ve veřejném zájmu, Gabriel Berdár je vysoce postaveným státním zaměstnancem a tvrdí, že vražedný útok na něj vyprovokovala snaha prosadit zákon o zveřejnění příjmu manažerů.

Fotografie: Gabriel Berdár: Útok trvá. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Gabriel Berdár: Útok trvá. Foto ČTK • Autor: Respekt

Na zprávy o útocích a střelbě na podnikatele s podivnou pověstí a napojením na kriminální polosvět si už zdejší veřejnost zvykla. Pokus zabít špičkového manažera bez zločinecké skvrny na pověsti je novinkou. A to, že napadený manažer poté zadržel domnělé pachatele a předal je policii, je naprostá premiéra. Nicméně okolnosti útoku na šéfa Českého Telecomu Gabriela Berdára, otázka, zda policii předal skutečné zločince, neznámý motiv činu, Berdárova střelba a další okolnosti vyvolávají otázku, co a proč se vlastně stalo. Odpověď na všechny pochyby je ve veřejném zájmu, Gabriel Berdár je vysoce postaveným státním zaměstnancem a tvrdí, že vražedný útok na něj vyprovokovala snaha prosadit zákon o zveřejnění příjmu manažerů.

Závist, co se neodpouští

První část příběhu, přepadení Gabriela Berdára, zachytily bezpečnostní kamery, o druhé – zadržení údajných pachatelů a střelbě – vypovídají čtyři zúčastnění shodně (viz rámeček Setkání v polích). Tím ale jasnost celého příběhu končí; zbytek se zaplétá v protichůdných prohlášeních právníků obou stran i samotných protagonistů události. Není jasné, jestli byl útok na Berdára pokusem o loupež, zastrašením nebo dokonce vražedným napadením. Příběh je navíc zarámovaný do zprvu velmi amatérského přístupu policie k poskytování informací a posléze jejího tradičního mlčení.

Ředitel Telecomu Gabriel Berdár (39) je schopným a velmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].