Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč mluví samopaly v Příbrami

Nejsme žádné české Palermo, říkají příbramští občané. Žádné mafie nás neovládají. Nicméně před pár dny chtěl neznámý střelec zkosit střelbou ze samopalu místního podnikatele Jaroslava Starku. Ten incident se zapsal na čestné místo v řadě zločinů spojených s tamními politiky a podnikateli. Jejich škála sahá od vražd přes únos, korupci radnice, zastrašování policie až po výbuchy aut. Prostě běžné střety v ulicích klidného českého maloměsta. A jejich společným jmenovatelem je fakt, že se ještě nikdy nepodařilo vypátrat viníka.

Fotografie: Starkův dům v Příbrami: doplněk kvůli rodině. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Starkův dům v Příbrami: doplněk kvůli rodině. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Nejsme žádné české Palermo, říkají příbramští občané. Žádné mafie nás neovládají. Nicméně před pár dny chtěl neznámý střelec zkosit střelbou ze samopalu místního podnikatele Jaroslava Starku. Ten incident se zapsal na čestné místo v řadě zločinů spojených s tamními politiky a podnikateli. Jejich škála sahá od vražd přes únos, korupci radnice, zastrašování policie až po výbuchy aut. Prostě běžné střety v ulicích klidného českého maloměsta. A jejich společným jmenovatelem je fakt, že se ještě nikdy nepodařilo vypátrat viníka.

Jsme jinde

„O mafii se nedá mluvit,“ říká příbramský starosta Ivan Fuksa. „Na radnici jsou obviněni z ovlivňování obecních zakázek čtyři úředníci, a proč se střílelo na pana Starku, vůbec netuším,“ dodává. „Nemyslím si, že by v Příbrami bylo víc nebezpečno než v jiných českých městech,“ říká hlavní redaktor Příbramského deníku František Žán. „O panu Starkovi se toho hodně napovídá, jak vybírá v místních restauracích výpalné, jak má pod palcem radnici, o jeho spojení na další zločinecké bossy. Ale většinu z toho mu policie neprokázala a mně nikdy žádný podnikatel jako novináři neřekl, že by ho pan Starka třeba vydíral.“ Žánův list sice před časem spojoval Jaroslava Starku s vydíráním, ale redaktoři, kteří články psali, už tam nepracují. Texty vycházející v poslední době referují o Jaroslavu Starkovi jen jako o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].