Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Čas ukázal, že prodej OKD byl fiaskem

Na loňském prodeji ostravské důlní firmy prodělala státní kasa šest miliard korun a vláda o tom nechce ani slyšet. Před dalšími privatizacemi to není dobrá zpráva.

Majoritní balík akcií dolů vlastní od konce devadesátých let společnost Karbon Invest, která se k nim dostala známým trikem: peníze na jejich nákup získala ze samotných dolů. Tehdejší majitele Karbon Investu za to také stále vyšetřuje policie (za další činnost, podezření z tunelování dolů prostřednictvím nevýhodných smluv s možnou škodou téměř dvě miliardy korun, je vyšetřovatel dokonce obvinil a případ již míří k soudu). Státu sice zbylo v ruce stále 46 procent akcií, ale protože jej majoritní vlastník k řízení dolů nechtěl pustit, rozhodl se akcie prodat.

Na rozdíl od jiných případů se vláda ani nepokoušela dodržet zdání jakékoli byť i zmanipulované soutěže – a to přesto, že o minoritní podíl v OKD bylo několik vážných zájemců. Nejdříve to byl současný vlastník nedaleké Nové huti (nyní Mittal Steel) Lakshmi Mittal, kterého pak vystřídala slovensko-česká finanční skupina Penta. Ta, i když stát jednal vždy pouze s Karbon Investem, přebíjela jeho nabídky a vždy nabídla víc. Do případné soutěže by se přihlásili i jiní, vláda se ale při prosazování svého favorita zaklínala slovy o tom, že se osvědčil a jiný vlastník by mohl doly rozprodat po částech či propustit velkou část horníků, což by ohrozilo zaměstnanost v regionu. V tom jí šly na ruku i odbory.

Loni na jaře vláda rozhodla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].