Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pojďte škrtat, premiére

Nová koaliční vláda pod vedením Jiřího Paroubka ještě nevypracovala programové prohlášení, premiér už ale některé priority sdělil. Mimo jiné chce trochu snížit daně, podpořit podnikání a vypracovat státní rozpočet na rok 2006. Plnění posledního úkolu bude zřejmě nelehké: oproti dlouhodobému rozpočtovému výhledu bude třeba ušetřit další více než tři desítky miliard korun.
Nejde však o nijak překvapivou věc. Česká republika má podle vládního plánu přijmout společnou evropskou měnu do roku 2010. A proto musí splnit určité podmínky. Jednou z nich je schodek veřejných rozpočtů do tří procent HDP. Česko se jej zavázalo snižovat postupně na základě tzv. konvergenčního plánu dohodnutého s Evropskou unií: letos by měl být deficit 4,7 % HDP, napřesrok 3,8 %, v dalším roce o dalších pět desetin méně a konečně v roce 2008 pod tři procenta.

Paroubkův „proevropský“ kabinet má problémy s Evropou. Nechce šetřit.

Nová koaliční vláda pod vedením Jiřího Paroubka ještě nevypracovala programové prohlášení, premiér už ale některé priority sdělil. Mimo jiné chce trochu snížit daně, podpořit podnikání a vypracovat státní rozpočet na rok 2006. Plnění posledního úkolu bude zřejmě nelehké: oproti dlouhodobému rozpočtovému výhledu bude třeba ušetřit další více než tři desítky miliard korun.

Nejde však o nijak překvapivou věc. Česká republika má podle vládního plánu přijmout společnou evropskou měnu do roku 2010. A proto musí splnit určité podmínky. Jednou z nich je schodek veřejných rozpočtů do tří procent HDP. Česko se jej zavázalo snižovat postupně na základě tzv. konvergenčního plánu dohodnutého s Evropskou unií: letos by měl být deficit 4,7 % HDP, napřesrok 3,8 %, v dalším roce o dalších pět desetin méně a konečně v roce 2008 pod tři procenta.

První hrozba neplnění dohod se ukazuje již v nynějším rozpočtu. Jednotlivá ministerstva ušetřila 29 miliard korun a převedla je do letošního roku. Na základě českých pravidel byla tato částka účetně utracena loni. Jenže podle evropské statistiky jsou peníze započítány do výdajů až tehdy, když jsou skutečně vyplaceny. Tedy letos. Pokud by tedy jednotlivá ministerstva ušetřené peníze utratila, zvýšil by se letošní schodek státního rozpočtu nad stanovený limit. Vláda proto povolila zatím utracení pouze části ušetřených peněz (zhruba 16&–…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].