Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Idyla jako stvořená pro vraždu

Člověk snadno podléhá dojmu, že bezpráví a zvěrstva se odehrávají jen v Africe, Latinské Americe nebo Asii a nás se tak úplně netýkají. Letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět promítá několik snímků, které připomenou, že útlak a zneužívání existují i mnohem blíž. Hrdinkami těchto příběhů jsou ženy.

Fotografie: Sigrid – desáté dítě z Norska. (Má milovaná holčička.) Foto Jeden svět • Autor: Respekt
Fotografie: Sigrid – desáté dítě z Norska. (Má milovaná holčička.) Foto Jeden svět • Autor: Respekt

Člověk snadno podléhá dojmu, že bezpráví a zvěrstva se odehrávají jen v Africe, Latinské Americe nebo Asii a nás se tak úplně netýkají. Letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět promítá několik snímků, které připomenou, že útlak a zneužívání existují i mnohem blíž. Hrdinkami těchto příběhů jsou ženy.

Co Tóra neumožňuje

Snímek Odsouzeny k manželství (2004) zaznamenává zoufalé úsilí tří mladých žen, které se chtějí rozvést, ale není jim to dopřáno. Nejsme ovšem v arabském patriarchálním světě, ale na druhé straně barikády: film je otevřenou obžalobou ortodoxní izraelské společnosti, která nedovoluje ženě rozvod bez souhlasu manžela. Muž může ženu bít, ubližovat dětem, mít dávno i jinou rodinu, ale pokud nedá souhlas k rozvodu, nemůže jeho původní žena začít žít nový život. Ctihodní soudci jsou vždy na straně manželů, a tak čekání na souhlas může trvat pět až deset let. Žena se může z manželství případně vykoupit, suma, kterou muž požaduje, je ale většinou nad možnosti manželky. Přitom se běžně stává, že muž neplatí na děti a není k tomu soudně nijak nucen. Ve filmu vidíme půvabné a vzdělané profesionálky (produkční v rozhlase, grafička), které pečují o řadu dětí, ale nemohou se vymotat z krunýře manželského svazku. Dvěma z nich se podaří dospět k rozvodu až po pěti letech, poslední bojuje dále. Snad nejsilnější výpovědní hodnotu mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].