Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Daňová bitva začíná

Zřejmě jen málokoho potěší pohled do kolonky daně na výplatní pásce. Každého totiž napadne, že by měly být mnohem nižší. Toto naříkání samozřejmě slyší i politici, takže téma daní fakticky už dnes odstartovalo volební boj. Zatímco sociálnědemokratický ministr financí Bohuslav Sobotka odeslal v pátek do vlády návrh na snížení daní z příjmu pro chudší obyvatele, hlavním trumfem opoziční ODS se stalo jednoduché heslo: Rovná daň pro všechny a na všechno ve výši patnácti procent. Tím si občanští demokraté vysloužili kritiku vládních politiků, kteří je obviňují z nadržování bohatým, a chválu části ekonomů, podle kterých rovné daně podporují hospodářský růst.

Zřejmě jen málokoho potěší pohled do kolonky daně na výplatní pásce. Každého totiž napadne, že by měly být mnohem nižší. Toto naříkání samozřejmě slyší i politici, takže téma daní fakticky už dnes odstartovalo volební boj. Zatímco sociálnědemokratický ministr financí Bohuslav Sobotka odeslal v pátek do vlády návrh na snížení daní z příjmu pro chudší obyvatele, hlavním trumfem opoziční ODS se stalo jednoduché heslo: Rovná daň pro všechny a na všechno ve výši patnácti procent. Tím si občanští demokraté vysloužili kritiku vládních politiků, kteří je obviňují z nadržování bohatým, a chválu části ekonomů, podle kterých rovné daně podporují hospodářský růst.

Za dělníka a učitelku

Co konkrétně zatím obě strany nabízejí? V případě ministra Sobotky je to jasné – snížení daní všem, kteří berou méně než 35 tisíc hrubého měsíčně (lidem s vyšším příjmem se daně sníží o směšných 235 korun ročně). Takových lidí je v Česku více než devadesát procent, což už je slušná volební základna. Změny chce ministr dosáhnout tím, že sníží sazby ve dvou nejnižších daňových pásmech a změní odečitatelné položky na slevy na daních. Sobotka chce přesvědčit vládu i parlament, aby jeho změny začaly platit už od začátku příštího roku.

Návrh je pečlivě vypočítán tak, aby byl pro většinu lidí výhodnější než konkurenční projekt ODS. Že chtějí opozici přebrat její hlavní volební tahák, dokazuje i materiál, který ministr Sobotka rozeslal spolu se svým návrhem novinářům.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].