Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Obyvatelé New Yorku jsou zvyklí na ledasco, takový zážitek však ještě neměli. Statisíce se jich v únoru vydaly do Centrálního parku, aby si prohlédly vůbec největší umělecké dílo ve veřejném prostoru, které kdy bylo ve městě vztyčeno. Vlastně nešlo jen o prohlížení. Dílem se mělo projít a hlavně jej prožít, jak od začátku upozorňovali jeho tvůrci, výtvarníci Christo Javacheff a Jeanne-Claude Denat de Guillebon. O co šlo?

vobrazek_433.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_433.jpeg • Autor: Respekt

Obyvatelé New Yorku jsou zvyklí na ledasco, takový zážitek však ještě neměli. Statisíce se jich v únoru vydaly do Centrálního parku, aby si prohlédly vůbec největší umělecké dílo ve veřejném prostoru, které kdy bylo ve městě vztyčeno. Vlastně nešlo jen o prohlížení. Dílem se mělo projít a hlavně jej prožít, jak od začátku upozorňovali jeho tvůrci, výtvarníci Christo Javacheff a Jeanne-Claude Denat de Guillebon. O co šlo?

Od začátku února vyrůstalo na cestách obrovského parku 7500 oranžově žlutých a pět metrů vysokých bran a v den zahájení „výstavy“ 12. února se z jejich břevna spustil stejně barevný závěs, se kterým si pohrával vítr. Brány a vlající závěsy hustě pokrývaly 23 kilometrů cest v parku a měly podle umělců tvořit „zlatý strop a hřejivý stín pro chodce“. Dílo slavných umělců, kteří již od 60. let balí do látek nejrůznější veřejné budovy (nejznámější je jejich zabalený Reichstag z poloviny 90. let), park oživilo a přilákalo do něj statisíce místních i turistů z celého světa. „Očekáváme, že The Gates (Brány) městu přinesou více než 80 milionů dolarů,“ nechal se slyšet newyorský starosta Michael Bloomberg, který tak mimo jiné zdůvodnil, proč se po dlouhém váhání městských institucí rozhodl osobně angažovat a krátkodobé postavení uměleckého díla v parku prosadil. Umělci čekali na povolení neuvěřitelných 26 let. Úřady se dlouho bály, že brány poškodí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].