Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ať platí všichni

Občanští demokraté přišli se zajímavým nápadem – koncesionářský poplatek pro Českou televizi a rozhlas by napříště neměli platit jen ti, kteří mají doma televizi či radio, ale všichni nad osmnáct let. Za rodinu by pak platil jen jeden. Má to hned několik výhod. Televizní diváci se už nebudou moci vyhýbat placení, jak to má řada z nich (podle odhadů skoro půl milionu) zatím ve zvyku. Ale především to bude jasný signál, že veřejnoprávní obrazovka je důležitou službou, která je tu pro všechny.

Kam ty prachy jdou

ODS svůj postoj vysvětluje především pragmaticky. „Odmítáme to, aby se občané neustále dělili na ty chytré a na ty hloupé. Ti chytří jsou ti, kteří neplatí a není na ně žádný bič, a ti hloupí a poctiví neustále platí. A proto bychom chtěli, aby platili opravdu všichni,“ prohlásila v rozhlase poslankyně ODS Kateřina Dostálová. Má naprostou pravdu, a pokud jde o mediální politiku, je to po dlouhé době z dílny ODS dobrý nápad. Rozhodně pozitivnější než před třemi lety prosazený nápad poslance za tuto stranu Petra Plevy, že partaje rozhodují o kodexu České televize. Na rozdíl od tehdejšího znásilnění dnešní návrh naopak připomíná důležitost a nenahraditelnost veřejné služby.

Určitě se najdou odpůrci s argumentem: Proč by měl platit ten, kdo televizi nemá a vůbec ji nesleduje? Ale kvalitní veřejnoprávní stanice, která zásobuje veřejnost potřebnými informacemi, kontroluje mocné a dopřává hlasu menšinám, slouží i těm, kteří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].