Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Stát není Coca-Cola

Ekonomickou debatu v českých médiích uchvátilo dlouhé slovo – konkurenceschopnost. Částečně za to může smutná čtyřicátá příčka, kterou na svém žebříčku konkurenceschopnosti jednotlivých zemí nedávno Česku přiřklo Světové ekonomické fórum – a rozpálilo tím do ruda ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka. Nicméně pár otázek a pochybností vyvolala tato hitparáda i v řadových nečlenech vlády. Například jak je možné, že první místo přiřklo fórum Finsku před USA, když zároveň představitelé Evropské unie neustále upozorňují na zaostávání evropských zemí za Amerikou a američtí prezidenti naopak od dob Ronalda Reagana varují před ztrátou konkurenceschopnosti své země vůči Asii. Co vlastně tahle konkurenceschopnost znamená – a jak se měří?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Ekonomickou debatu v českých médiích uchvátilo dlouhé slovo – konkurenceschopnost. Částečně za to může smutná čtyřicátá příčka, kterou na svém žebříčku konkurenceschopnosti jednotlivých zemí nedávno Česku přiřklo Světové ekonomické fórum – a rozpálilo tím do ruda ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka. Nicméně pár otázek a pochybností vyvolala tato hitparáda i v řadových nečlenech vlády. Například jak je možné, že první místo přiřklo fórum Finsku před USA, když zároveň představitelé Evropské unie neustále upozorňují na zaostávání evropských zemí za Amerikou a američtí prezidenti naopak od dob Ronalda Reagana varují před ztrátou konkurenceschopnosti své země vůči Asii. Co vlastně tahle konkurenceschopnost znamená – a jak se měří?

Bravo, Čína

V nejjednodušším případě je konkurenceschopnost zaměňována za synonymum pro schopnost země proniknout se svým zbožím na zahraniční trhy a více vyvážet než dovážet, neboli mít přebytek obchodní bilance. V takovém případě by na tom ale byly s umístěním velmi špatně Spojené státy, jejichž schodek obchodní bilance se vyšplhal na 600 miliard dolarů, a relativně dobře naopak Čína, jejíž vývoz z velké části tento schodek způsobuje. Úspěchu v mezinárodním obchodě používá jako jednoho ze základních ukazatelů pro stanovení konkurenceschopnosti spolek rozvinutých zemí OECD. Jak ale upozornili ekonomové Martine Durand a Claude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].