Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Člověk neví, jak se zachová

Ing. TOMÁŠ SEDLÁČEK se narodil roku 1918 ve Vídni. Absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích, v dubnu 1940 emigroval do Francie, po jejím pádu byl evakuován do Anglie. Prodělal tu speciální výcvik a byl přiřazen jako důstojník k 2. paradesantní brigádě čs. armádního sboru v SSSR, která se zúčastnila počátku bojů o Dukelský průsmyk a pak byla přesunuta na pomoc SNP. Po válce absolvoval Vysokou školu válečnou a působil jako učitel na Vojenské akademii v Praze. V únoru 1951 byl zatčen a odsouzen ve vykonstruovaném procesu na doživotí. Byl vězněn ve Valdicích, Mírově, v Leopoldově a na Bytízu. Po amnestii v r. 1960 pracoval jako skladník. Po roce 1989 byl rehabilitován, stal se předsedou Čs. obce legionářské a přednáší na Vojenské akademii v Brně. V roce 1991 mu byl udělen Řád M. R. Štefánika, letos 28. října převezme jedno z nejvyšších státních vyznamenání. Žije v Lázních Toušeň.

Fotografie: Tomáš Sedláček. Foto Ivan Pinkava • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček. Foto Ivan Pinkava • Autor: Respekt

Rámeček

Ing. TOMÁŠ SEDLÁČEK se narodil roku 1918 ve Vídni. Absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích, v dubnu 1940 emigroval do Francie, po jejím pádu byl evakuován do Anglie. Prodělal tu speciální výcvik a byl přiřazen jako důstojník k 2. paradesantní brigádě čs. armádního sboru v SSSR, která se zúčastnila počátku bojů o Dukelský průsmyk a pak byla přesunuta na pomoc SNP. Po válce absolvoval Vysokou školu válečnou a působil jako učitel na Vojenské akademii v Praze. V únoru 1951 byl zatčen a odsouzen ve vykonstruovaném procesu na doživotí. Byl vězněn ve Valdicích, Mírově, v Leopoldově a na Bytízu. Po amnestii v r. 1960 pracoval jako skladník. Po roce 1989 byl rehabilitován, stal se předsedou Čs. obce legionářské a přednáší na Vojenské akademii v Brně. V roce 1991 mu byl udělen Řád M. R. Štefánika, letos 28. října převezme jedno z nejvyšších státních vyznamenání. Žije v Lázních Toušeň.

Konec rámečku

Jste Čech, narozený ve Vídni…

Ve Vídni proto, že můj otec byl rakouský důstojník a nějaký čas tam sloužil. Pak narukoval do první války a maminka ve Vídni zůstala. Po válce jsme se přesunuli do Čech. Otec to měl jako rakouský plukovník trochu složité, všechno ovládli legionáři, ale tenkrát mu pomohl generál Rudolf Medek.

To otec vás nasměroval na vojenskou akademii?

Ne tak docela. Mě ovlivnilo spíš sokolství. A pak, jak se to tenkrát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].