Často hledáte, jak…
Obálka vydání 44/2004
44/2004 • 24.–31. 10. 2004

2004/44

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Kdo by chodil na Titanic

Radovan Holub

Múzy chtějí Kerryho

Jaroslav Pašmik

Ještě nikdy nebylo umění ve Spojených státech zpolitizováno tak jako teď. Tamní divadla, kina, koncertní sály i galerie jsou doslova nabité produkcí s politickým obsahem. Umělci, kteří v drtivé většině podporují demokratického kandidáta Johna Kerryho, horečnatě objíždějí zemi a vyzývají občany, aby šli k volbám. U nás se zatím nejvíce referovalo o aktivitách hudebníků Bruce Springsteena, R.E.M. nebo Pearl Jam, sdružených v protibushovské kampani Vote for Change. Zajímavou aktivitou ale překypují také další tvůrčí obory.

Dva životy Gorana Bregoviće

František Šístek

Krabice s magií, humorem a špionáží

Viktor Šlajchrt

Mezi umělci střední generace zaujímá letos osmačtyřicetiletý František Skála jedinečnou pozici. Patří k ústředním postavám výtvarné scény, ale zároveň jako by se vytrvale držel jejího nejzazšího okraje, kde se estetické kategorie rozostřují a tvůrčí originalita těsně sousedí s výstředností podivínských kutilů. Jeho talent přitom na uznání dlouho nečekal. Už v roce 1984 získal Skála jako ilustrátor Cenu Ministerstva kultury za nejkrásnější knihu roku a hned počátkem devadesátých let obdržel za volnou tvorbu prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého. Ve světě asi nejvíc proslul svou účastí na bienále v Benátkách roku 1993, kam se vydal pěšky na 850 kilometrů dlouhou pouť, aby pak v tamním českém pavilonu vystavil kresby z cesty a objekty z předmětů, které při putování našel.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Někomu důchod, někomu soud

Radek Palata

Kambodža se rozhodla vypořádat s tíživou minulostí Rudých Khmerů. Po letech váhání a vnitřních třenic parlament 4. října odstranil poslední překážku – souhlasil s návrhem mezinárodního trestního tribunálu pod patronací OSN, před nímž by měly snad již počátkem roku stanout hlavy režimu, který v letech 1975–79 připravil o život téměř dva miliony lidí. Symbolem přerodu Kambodže se má stát i 29. říjen: v pátek bude korunován Norodom Sihamoni, nástupce odstoupivšího krále Norodoma Sihanuka (81), za jehož panování prožívala země své nejtěžší chvíle vzestupů a děsivých pádů. Téměř v každé kambodžské rodině nalezneme příbuzné obětí Rudých Khmerů, ale i po čtvrt století se stále mohou jen ptát: Co se tehdy vlastně stalo, co bylo příčinou? Naleznou v procesech s khmerskými pohlaváry svou odpověď?

Hnědý příběh dívky Diány

Petr Morvay

Když moc kontroluje občany

Hana Kulišanová

Haiti se opět přetahuje

Jiří Sobota

Báječná léta s Lukašenkem

Václav Nekvapil

Bělorusku nesvítí zrovna šťastná hvězda. Tři miliony jeho obyvatel nepřežily druhou světovou válku a osudy milionů dalších krutě poznamenala komunistická hrůzovláda. Už bezmála dvacet let je navíc pětina jeho území prakticky neobyvatelná – kvůli následkům černobylské katastrofy. Nevypadá to přitom, že by se Bělorusům mohlo v dohledné době začít dařit lépe. Už deset let v jejich čele stojí poslední evropský diktátor Alexandr Lukašenko a po minulém týdnu je jasné, že ještě nějaký čas stát bude. V parlamentních volbách totiž neuspěl ani jediný kandidát opozice a Lukašenko navíc zaznamenal souběžné vítězství i v referendu, které mělo rozhodnout o tom, zda bude moci navzdory ústavnímu omezení potřetí za sebou kandidovat na úřad hlavy státu. Ač měly oba akty k demokratickým standardům více než daleko, otevřená zůstává jiná otázka: Co bude
s touto zemí a přístupem Evropy k ní dál?

Domov

Připomeňme si

Silvie Lauder

Obavy nejvyšších ústavních činitelů, že tato země padne do područí jednoho šlechtice, se pomalu rozplývají. František Oldřich Kinský (68) minulý čtvrtek prohrál odvolací soud o rodový palác na pražském Staroměstském náměstí.

Nemocnice jako volební trhák

Hana Čápová

„Nedopustím privatizaci Klaudiánovy nemocnice,“ slibují na billboardech shodně dva rivalové středočeských krajských voleb – Karel Machovec (ČSSD) a Raduan Nwelati (ODS). Slib splní snadno. Kraj má sice se sítí nemocnic odvážné plány, tenhle špitál ale privatizovat nechce. Navzdory své absurditě však billboardy přinášejí báječnou zprávu. Oblast, která se týká každého z nás a stojí hodně peněz, se poprvé stala volebním trhákem. Tím ale zásluhy krajů na poli zdravotnictví nekončí. Za dva roky pod jejich vládou hospodaří nemocnice bez dluhů. Teď se krajští politici chtějí pustit do další věci, kde stát selhává: dát pacientům dost informací.

Co chce strana žen

Jaroslav Pašmik

Vlasta Topolánek vs. Mirek Tlustý

Marek Švehla

Dnes už každý čtenář novin ví, že v ODS probíhají urputné přípravy na souboj o předsednickou židli. A že jediným, kdo může sesadit současného šéfa Mirka Topolánka, je Vlastimil Tlustý – Klausův člověk, zamlada prospěchářský komunista, nyní stínový ministr financí, sporná, ale vlivná postava zdejší politiky. Mnohem méně známé je ovšem to, o co se vlastně zápasí. V čem by byla politika naší nejsilnější strany pod Tlustým jiná, než je teď? Patří ke zvláštnostem současné české scény, že při snaze najít odpověď na tuto banální otázku se člověk docela zapotí.

Škromach zná své Hodonínské

Marek Pokorný

Poslanci trvají na smrti pro nevinné

Jan Kovalík