Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2004
45/2004 • 31. 10. – 6. 11. 2004

2004/45

Kultura

Bach říznutý dýdžejem

Jaroslav Pašmik

Český sen vyhrál Českou radost

Přemysl Martínek

Nepochopený antiromantik Janáček

Karel Hvížďala

Brněnské nakladatelství Atlantis vydává po delší odmlce další knihu Milana Kundery, který žije od roku 1975 v Paříži. Dvě eseje a jeden rozhovor z let 1991 až 2004 jsou věnovány skladateli, kterého autor celý život propaguje a na němž se učil moderní hudební skladbu, jíž se inspiroval i při literární tvorbě. Jak už to u Kundery i jiných významných spisovatelů bývá, všechny tři texty mají značný přesah. Nejde v nich rozhodně jenom o Janáčka. První esej nese název Hledání přítomného času a její páteří je Kunderův věčný zápas s konvenční morálkou, která banalizuje umělecká díla. Hudba Leoše Janáčka a povídka Kopce jako bílí sloni Ernesta Hemingwaye se mu stávají podnětem k dalšímu kolu urputně zaťatého boje s kýčem, lyrismem a romantismem v nás, tedy s jevy, jejichž vinou se „racionalita ocitla na straně zla a instinktivnost na straně dobra“.

Almodóvarovi špatně vychovaní muži

Markéta Pilátová

„Miloval jsem ho. – Ne, desetiletého chlapce nemůžete milovat, můžete ho jen vydírat a zneužívat. – Ne, miloval jsem ho…“ Tento zoufalý dialog hlavních aktérů filmu Špatná výchova španělského režiséra Pedra Almodóvara poodhaluje hloubku filmu srovnatelnou s antickou tragédií. Almodóvar – tradičně zlobivé a nikdy neúspěšné dítě španělského filmu – svým novým dramatem opět posunul možnosti, jak svázat spleť lidských vztahů do jedné pevné sítě omamného příběhu.

Komentáře

Hrdinové a klikaři roku

Zbyněk Petráček

Špitál, kde vás nevyléčí

Hana Čápová

Překousnout Dny zrady

Viktor Šlajchrt

Osm vražd - a co dál

Tomáš Němeček

Pravděpodobnost, že se kdokoli v Česku stane obětí vraha mladšího patnácti let, je přibližně stejná, jako že ho zasáhne blesk. Ano, i kvůli osmi bleskům do roka stojí za to pořizovat si hromosvody a pojistit stavení proti požáru. Potíž je v tom, že vláda – zděšená letošním rekordním počtem dětských násilností (osm vražd, v předchozích letech nejvýš tři) – se teď zaměřuje jen na zločin a trest. Důležitější je přitom to, co bylo před zločinem a co přijde po trestu.
Pondělní tragédie v Hanušovicích na Šumpersku, při níž jeden osmák smrtelně pobodal druhého, dost možná ministra spravedlnosti jedině utvrdí v jeho záměru snížit trestní odpovědnost dětí z 15 na 14 let. Díky poplachu v médiích by mohl najít i velkou podporu mezi poslanci. Přitom tato „poslední kapka“ svědčí spíš proti zamýšlené změně.

Ve hvězdách

Jaroslav Pašmik

Šaronův životní risk

Zbyněk Petráček

Je to krok ke skutečnému míru? Nebo snad kamufláž kapitulace? Či naopak definitivní okupace a anexe? Až takto rozporně je interpretován úterní verdikt izraelského parlamentu. Poslanci schválili plán premiéra Ariela Šarona na jednostranné stažení z pásma Gazy.
Odpověď na úvodní otázky ještě nemůže říct nikdo. Jisté je tolik, že jde o nejvýraznější posun na Blízkém východě za posledních 37 let. Je to první stažení z palestinských území obsazených v šestidenní válce v roce 1967. Tato událost zastiňuje i zprávu, která přišla na sklonku týdne, totiž že vůdce Jásir Arafát je v kritickém stavu a Palestinci už debatují o jeho možném nástupci.