Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Začněte šetřit, pane prezidente

V předvečer voleb potvrdili rozdělení americké společnosti i přední ekonomové – a to pokud jde o otázku, který z kandidátů nabízí lepší hospodářské recepty. Georgi Bushovi jeho kritici vytýkají vysoké rozpočtové schodky a „příliš dogmatické“ snižování daní. Johna Kerryho pro změnu druhý tábor tepe za plán na zvýšení daní a na zásahy do volného obchodu. Kdo vyhrává? Bushe veřejně podpořilo přes tři sta ekonomů, Kerryho zhruba dvě stovky. Za demokratem stojí deset nositelů Nobelovy ceny, za republikánem „jen“ osm. „Podpora mezi ekonomy je asi 50:50,“ shrnuje česko-americký profesor Jan Švejnar z Michiganské univerzity.

Fotografie: A co teď uděláme s výdaji na vaše zdraví? Foto Profimedia.cz /Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: A co teď uděláme s výdaji na vaše zdraví? Foto Profimedia.cz /Corbis • Autor: Respekt

V předvečer voleb potvrdili rozdělení americké společnosti i přední ekonomové – a to pokud jde o otázku, který z kandidátů nabízí lepší hospodářské recepty. Georgi Bushovi jeho kritici vytýkají vysoké rozpočtové schodky a „příliš dogmatické“ snižování daní. Johna Kerryho pro změnu druhý tábor tepe za plán na zvýšení daní a na zásahy do volného obchodu. Kdo vyhrává? Bushe veřejně podpořilo přes tři sta ekonomů, Kerryho zhruba dvě stovky. Za demokratem stojí deset nositelů Nobelovy ceny, za republikánem „jen“ osm. „Podpora mezi ekonomy je asi 50:50,“ shrnuje česko-americký profesor Jan Švejnar z Michiganské univerzity.

Bush: příliš velký účet

Prezident Bush spoléhá na to, že nižší daně časem povzbudí podnikatele, takže se zvýší i příjem z daní. Proto se tolik neobává vývoje rozpočtu: ten se z původního přebytku v éře jeho předchůdce Billa Clintona (+236 miliard dolarů) propadl do vysokého deficitu (-415 miliard). Právě to je jeden z hlavních bodů v otevřeném kritickém dopise, který podepsalo deset „nobelistů“, například autor nejznámější ekonomické učebnice Paul Samuelson nebo eso mezi ekonomy Demokratické strany Joseph Stiglitz. Vytýkají Bushovi špatnou správu federální kasy. Za schodek totiž nemůže jen nárůst ze zákona povinných výdajů na zdravotnictví a sociální pojištění, zvýšené výdaje na vzdělání (o 43 %) a válka v Iráku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].