Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nemocnice jako volební trhák

„Nedopustím privatizaci Klaudiánovy nemocnice,“ slibují na billboardech shodně dva rivalové středočeských krajských voleb – Karel Machovec (ČSSD) a Raduan Nwelati (ODS). Slib splní snadno. Kraj má sice se sítí nemocnic odvážné plány, tenhle špitál ale privatizovat nechce. Navzdory své absurditě však billboardy přinášejí báječnou zprávu. Oblast, která se týká každého z nás a stojí hodně peněz, se poprvé stala volebním trhákem. Tím ale zásluhy krajů na poli zdravotnictví nekončí. Za dva roky pod jejich vládou hospodaří nemocnice bez dluhů. Teď se krajští politici chtějí pustit do další věci, kde stát selhává: dát pacientům dost informací.

Fotografie: Ministryně na schůzce s hejtmany: zákon o hluku to všechno vyřeší. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Ministryně na schůzce s hejtmany: zákon o hluku to všechno vyřeší. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

„Nedopustím privatizaci Klaudiánovy nemocnice,“ slibují na billboardech shodně dva rivalové středočeských krajských voleb – Karel Machovec (ČSSD) a Raduan Nwelati (ODS). Slib splní snadno. Kraj má sice se sítí nemocnic odvážné plány, tenhle špitál ale privatizovat nechce. Navzdory své absurditě však billboardy přinášejí báječnou zprávu. Oblast, která se týká každého z nás a stojí hodně peněz, se poprvé stala volebním trhákem. Tím ale zásluhy krajů na poli zdravotnictví nekončí. Za dva roky pod jejich vládou hospodaří nemocnice bez dluhů. Teď se krajští politici chtějí pustit do další věci, kde stát selhává: dát pacientům dost informací.

Odvážní Středočeši

Kraje dostaly před dvěma lety osm desítek do té doby státních nemocnic se závratnými dluhy 6,5 miliardy korun. Této situaci vděčí samosprávy za jedno. Poprvé se spojily a jako jeden muž hrozily: Státe, dej nám spolu s nemocnicemi také peníze na dluhy. Jinak tě poženeme k Ústavnímu soudu. Po tři čtvrtě roce dohadování s ministryní Marií Součkovou nakonec slavily úspěch. Ve státním rozpočtu se našla částka ve výši dvou třetin dluhu. Až potud běžná historka ze světa našeho zdravotnictví, kde stát co chvíli dolévá peníze do bezedných pokladen nemocnic nebo Všeobecné zdravotní pojišťovny (na konci roku skončí VZP s pravidelnou, ale tentokrát rekordní ztrátou zhruba 10 miliard korun).

Krajští politici si ovšem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].