Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Cesta do pravěku

Zestátnění nemocnic, vykoupení soukromých ordinací, zdravotní péče na příděl – nejnovější koncepce zdravotnictví z dílny ČSSD, která v pátek unikla na veřejnost, právem vyvolala údiv na všech stranách. Od ministryně Milady Emmerové věru nikdo nečekal zázraky, dílo jejích poradců však překonává i ta nejhorší očekávání. Vedle toho se sociální demokraté rozhodli ze zdravotnictví – konkrétně z přeměny nemocnic na obchodní společnosti – udělat hlavní téma krajských voleb. Nakonec proč ne: alespoň se otevře veřejná diskuse v oblasti, kolem které politici jen zlehka našlapovali.

Fotografie: Ministryně zavelela zpátky, tak jedem. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Ministryně zavelela zpátky, tak jedem. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Zestátnění nemocnic, vykoupení soukromých ordinací, zdravotní péče na příděl – nejnovější koncepce zdravotnictví z dílny ČSSD, která v pátek unikla na veřejnost, právem vyvolala údiv na všech stranách. Od ministryně Milady Emmerové věru nikdo nečekal zázraky, dílo jejích poradců však překonává i ta nejhorší očekávání. Vedle toho se sociální demokraté rozhodli ze zdravotnictví – konkrétně z přeměny nemocnic na obchodní společnosti – udělat hlavní téma krajských voleb. Nakonec proč ne: alespoň se otevře veřejná diskuse v oblasti, kolem které politici jen zlehka našlapovali.

Proč to zažít znovu?

Návrh nové zdravotnické koncepce z Lidového domu připomíná dikcí spíš projev na sjezdu KSČ. Pod vrstvami šedivé hantýrky však vyčnívá základní směr: zpátečka před rok 1989. Stát určí páteřní síť nemocnic a ordinací, s nimiž budou zdravotní pojišťovny povinny uzavírat smlouvy. Tato zařízení mají vesměs patřit státu, kraji nebo obcím. Jelikož se mnohé ordinace mezitím privatizovaly, stát by je vykoupil zpět, a to za „prokazatelné výdaje spojené s privatizací“. Komu z lékařů se to nebude líbit, bude laskavě přimáčknut ke zdi: zdravotní pojišťovna s ním na pokyn shora neuzavře smlouvu a v neposlušném zařízení se bude platit jen „na dřevo“.

Abychom to řekli stručně: podle představ expertů ČSSD by stát rozhodl, kdo, kde, jak a co by ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].