Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Gross vábí Kalouska

Koaliční vyjednávání zatím celkem plynule směřují k vytvoření staronové vlády sociálních demokratů, lidovců a unionistů. Stanislav Gross ani Václav Klaus se zatím nedopustili nějaké vážnější chyby. To neznamená, že je nouze o překvapení. Například Gross údajně ještě nedávno uvažoval o tom, že sice sestaví vládu, ale nakonec by jí nepředsedal. A i v opoziční ODS se po několika měsících projevil první vážnější rozkol, vždyť tam vlastně přežili pokus o malý puč.

Fotografie: Debata o vládě - která strana získá jaký rezort. Zemanovo křídlo chce ministerstva s dotačními programy. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Debata o vládě - která strana získá jaký rezort. Zemanovo křídlo chce ministerstva s dotačními programy. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Koaliční vyjednávání zatím celkem plynule směřují k vytvoření staronové vlády sociálních demokratů, lidovců a unionistů. Stanislav Gross ani Václav Klaus se zatím nedopustili nějaké vážnější chyby. To neznamená, že je nouze o překvapení. Například Gross údajně ještě nedávno uvažoval o tom, že sice sestaví vládu, ale nakonec by jí nepředsedal. A i v opoziční ODS se po několika měsících projevil první vážnější rozkol, vždyť tam vlastně přežili pokus o malý puč.

Bez dopravy neodejdu

Hlavní tón dnešní debaty o vládě udávají dohady, která strana získá jaký rezort. Působí to sice jako nepříjemné handrkování o koryta, ale tak to při sestavování vlády chodí ve všech demokraciích světa. Jde spíše o to, s jakými argumenty politici své ambice vysvětlují. A v tomto ohledu jsou varovné zejména výkřiky lidí z tzv. Zemanova křídla, kteří ani příliš nezastírají, že třeba rezorty místního rozvoje, dopravy a životního prostředí chtějí hlavně kvůli kontrole nad dotačními programy, s nimiž se dají kupovat voliči a podporovat kamarádi. „Tato ministerstva mohou čerpat peníze z evropských strukturálních fondů,“ prohlásil severočeský šéf ČSSD Jaroslav Foldyna. A šel ještě dál: ministerstvo pro životní prostředí by prý měla získat ČSSD i proto, aby přes všechna varování odborníků povolilo stavbu jezů na Labi, což dnešní šéf rezortu odmítá.

Unionisté už do vlády nepřímo nominovali své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].