Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Temná hra kolem ministra Palase

Už pět týdnů čelí ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) podezření, že přijal sedm milionů dolarů jako úplatek za „pomoc“ k miliardové státní zakázce. Přestože jde o čest člena vlády a přestože řada věcí v Palasově agendě opravdu vyvolává ty nejvážnější pochybnosti, úřady zatím nezveřejnily ani zmínku o výsledcích vyšetřování. Zdá se dokonce, že policie jen klame tělem a žádné šetření se ani nekoná.
Trestní oznámení na ministra Jaroslava Palase poslal policii neznámý občan krytý orwellovským pseudonymem W. Smith. Dopis byl poslán z německého Karlsruhe a stojí v něm, že sedmimilionový úplatek přišel ministrovi od „německé počítačové firmy“ na jeho bankovní účty v Peru a na tichomořském Nauru, kde si prý Palas zařídil účty na falešný pas nesoucí jméno bulharského občana Ivana Petrova. Zní to neuvěřitelně. Ale je faktem, že policie už půl roku vyšetřuje možnou korupci při udělení třičtvrtěmiliardové zakázky na stavbu Agrární platební agentury, kterou Palas loni v říjnu přiklepl německé počítačové firmě SAP bez výběrového řízení.

Fotografie: Ministr Palas-Petrov: Úplatky pro mě? Hanebné pomluvy. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Ministr Palas-Petrov: Úplatky pro mě? Hanebné pomluvy. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Už pět týdnů čelí ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) podezření, že přijal sedm milionů dolarů jako úplatek za „pomoc“ k miliardové státní zakázce. Přestože jde o čest člena vlády a přestože řada věcí v Palasově agendě opravdu vyvolává ty nejvážnější pochybnosti, úřady zatím nezveřejnily ani zmínku o výsledcích vyšetřování. Zdá se dokonce, že policie jen klame tělem a žádné šetření se ani nekoná.

Pokračování v prověřování podezření

Trestní oznámení na ministra Jaroslava Palase poslal policii neznámý občan krytý orwellovským pseudonymem W. Smith. Dopis byl poslán z německého Karlsruhe a stojí v něm, že sedmimilionový úplatek přišel ministrovi od „německé počítačové firmy“ na jeho bankovní účty v Peru a na tichomořském Nauru, kde si prý Palas zařídil účty na falešný pas nesoucí jméno bulharského občana Ivana Petrova. Zní to neuvěřitelně. Ale je faktem, že policie už půl roku vyšetřuje možnou korupci při udělení třičtvrtěmiliardové zakázky na stavbu Agrární platební agentury, kterou Palas loni v říjnu přiklepl německé počítačové firmě SAP bez výběrového řízení.

Okolnostmi zadání této zakázky (viz rámeček) se protikorupční služba začala zabývat na začátku letošního ledna. „Prověřujeme podezření, že kolem platební agentury mohlo dojít ke korupci,“ řekl tehdy Respektu šéf protikorupční jednotky Jiří Pálka. Stejná slova opakuje nyní, o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].