Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

S Belkou proti chaosu

V pátek 14. května má polský Sejm hlasovat o důvěře „úřednické“ vládě Marka Belky, kterou prezident jmenoval po demisi kabinetu Leszka Millera. Uznávaný profesor ekonomie Belka se do polské politiky vrátil z Iráku, kde na žádost Američanů řídil v okupační správě hospodářskou obnovu země. Možná ještě těžší však bude řídit vládu v demokratické zemi s rozhádaným parlamentem. Deníky Rzeczpospolita a Gazeta Wyborcza se shodují, že v pátek ještě Belka „téměř jistě důvěru nezíská“, ale nakonec se prý vlády ujme. Už proto, že jeho renomé spolehlivě uklidňuje investory.

Fotografie: Sejm jim zatím jistotu vlády neslibuje. (Zleva nový premiér Marek Belka, ministr financí Jerzy Hausner a Belkova náměstkyně Izabela Jarugová-Novacká.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Sejm jim zatím jistotu vlády neslibuje. (Zleva nový premiér Marek Belka, ministr financí Jerzy Hausner a Belkova náměstkyně Izabela Jarugová-Novacká.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

V pátek 14. května má polský Sejm hlasovat o důvěře „úřednické“ vládě Marka Belky, kterou prezident jmenoval po demisi kabinetu Leszka Millera. Uznávaný profesor ekonomie Belka se do polské politiky vrátil z Iráku, kde na žádost Američanů řídil v okupační správě hospodářskou obnovu země. Možná ještě těžší však bude řídit vládu v demokratické zemi s rozhádaným parlamentem. Deníky Rzeczpospolita a Gazeta Wyborcza se shodují, že v pátek ještě Belka „téměř jistě důvěru nezíská“, ale nakonec se prý vlády ujme. Už proto, že jeho renomé spolehlivě uklidňuje investory.

V nejlepším případě ovšem povládne do září 2005, kdy končí volební období. Nebudou-li ještě dřív volby předčasné, jak se toho domáhá dnes nejsilnější polská strana, radikální hnutí Sebeobrana vedené populistou Andrzejem Lepperem.

Neutečeme z Iráku

Padesátník Belka studoval ekonomii v Chicagu, New Yorku a Londýně a dělal poradce prezidentu Aleksandru Kwaśniewskému. V levicové Millerově vládě byl ministrem financí, funkci však složil po roce – premiér totiž nerespektoval „Belkovu doktrínu“, podle níž lze rozpočtové výdaje zvyšovat jen o jeden procentní bod nad inflaci. Od té doby se výdaje utrhly z řetězu a Polsku hrozí, že do roka jeho celkový veřejný dluh prorazí hranici 60 % HDP. Finančníci doufají, že Belka a jeho „vláda odborníků“ utrácení zastaví.

Kromě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].