Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

David a Goliáš na válečné stezce

Ta zpráva se stala hitem dne: exekutoři začali zabavovat majetek jednoho z největších tuzemských obchodních řetězců Tesco Stores. Po několika hodinách však soud tenkrát loni v březnu exekuci zastavil a Tesco tvrdilo, že se stalo obětí promyšlené akce, která měla poškodit její dobré jméno.
Další dějství se odehrálo před měsícem. Tesco bez větší publicity zaplatilo pražskému podnikateli Jiřímu Malíkovi 90 milionů, část sumy, kterou mu dluží za nezaplacené pozemky. Na první pohled jde o běžný obchodní spor pikantní pouze v tom, že se malý český podnikatel pustil do nadnárodní firmy. Při podrobnějším pohledu se však z příběhu o Davidu a Goliášovi stává zpráva o tom, jak je důležité mít na své straně ty správné lidi, a pokud je nemáte, můžete se sebelepšími nápady skončit jako pan Malík.

Fotografie: Vítěz Malík: historie plná zvratů. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Vítěz Malík: historie plná zvratů. Foto ČTK • Autor: Respekt

Ta zpráva se stala hitem dne: exekutoři začali zabavovat majetek jednoho z největších tuzemských obchodních řetězců Tesco Stores. Po několika hodinách však soud tenkrát loni v březnu exekuci zastavil a Tesco tvrdilo, že se stalo obětí promyšlené akce, která měla poškodit její dobré jméno.

Další dějství se odehrálo před měsícem. Tesco bez větší publicity zaplatilo pražskému podnikateli Jiřímu Malíkovi 90 milionů, část sumy, kterou mu dluží za nezaplacené pozemky. Na první pohled jde o běžný obchodní spor pikantní pouze v tom, že se malý český podnikatel pustil do nadnárodní firmy. Při podrobnějším pohledu se však z příběhu o Davidu a Goliášovi stává zpráva o tom, jak je důležité mít na své straně ty správné lidi, a pokud je nemáte, můžete se sebelepšími nápady skončit jako pan Malík.

Mělo to smysl

V roce 1990 se Jiří Malík rozhodl vybudovat na jihovýchodním okraji Prahy v katastru městské části Šeberov obří obchodní a zábavní centrum. „Ten záměr měl smysl. Plánovalo se, že v Praze budou čtyři taková centra. S dalšími se počítalo na Černém mostě, v Letňanech a na Zličíně,“ vzpomíná pražský exprimátor Jan Kasl (Evropští demokraté), který byl v první polovině 90. let zastupitelem a v letech 1993 a 1994 i radním hlavního města zodpovědným za územní rozvoj. „Tehdy to bylo nejlogičtější místo, dokonce v té době i dopravně nejlépe napojitelné například na dálnici…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].