Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šéf vojenské rozvědky skončil

Seriál výměn na postech šéfů vojenských tajných služeb pokračuje – a pomalu dostává obrysy absurdního dramatu s předlistopadovými kádry v hlavní roli. Po předloňském vyhazovu šéfa rozvědky Andora Šándora se teď poroučel samotný šéf Vojenského zpravodajství Josef Prokš, který před rokem a půl nahradil Jiřího Giesla. Oficiálně z rodinných důvodů. Podle kuloárových informací byla hlavní příčinou jeho neschopnost zvládnout reorganizaci služby a zbavit se nedůvěryhodných lidí, kteří v posledních letech zatahují zdejší vojenské tajné služby do jednoho skandálu za druhým.

Fotografie: Generál Josef Prokš nezvládl úkol – přestavět vojenskou rozvědku. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Generál Josef Prokš nezvládl úkol – přestavět vojenskou rozvědku. Foto ČTK • Autor: Respekt

Seriál výměn na postech šéfů vojenských tajných služeb pokračuje – a pomalu dostává obrysy absurdního dramatu s předlistopadovými kádry v hlavní roli. Po předloňském vyhazovu šéfa rozvědky Andora Šándora se teď poroučel samotný šéf Vojenského zpravodajství Josef Prokš, který před rokem a půl nahradil Jiřího Giesla. Oficiálně z rodinných důvodů. Podle kuloárových informací byla hlavní příčinou jeho neschopnost zvládnout reorganizaci služby a zbavit se nedůvěryhodných lidí, kteří v posledních letech zatahují zdejší vojenské tajné služby do jednoho skandálu za druhým.

Bylo to tady strašné

Prokš nevydržel ve funkci zrovna dlouho. Nastoupil s velkými nadějemi. „Vyčistím službu od zkompromitovaných lidí,“ sliboval. „Bylo to tady strašné – zaměstnanci porušovali předpisy, kopírovali si tu ve velkém tajné materiály ve snaze mít v ruce něco na schopnější kolegy,“ popsal stav, v jakém službu převzal po svém předchůdci. Bylo krátce po aféře Srba (viz rámeček) a Prokš se dušoval, že do pošpiněné instituce nabere nové, nezkompromitované lidi, byť jejich zapracování potrvá léta a na tu dobu poklesne výkonnost služby. „Spojenci z Aliance toto riziko akceptují,“ říkal do médií nový šéf Vojenského zpravodajství (VZ). „Čeká nás očistná lázeň.“

Hned po nástupu do funkce se Prokš musel vyrovnat s tehdy čerstvě prozrazeným faktem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].