Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Demokratická abeceda

Fotografie: Bankéři z Washingtonu? Ne, jejich protivníci. Foto Profimedia cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Bankéři z Washingtonu? Ne, jejich protivníci. Foto Profimedia cz / Corbis • Autor: Respekt

V červnu se budou v Afghánistánu konat první svobodné prezidentské a parlamentní volby v dějinách země. Ve světovém tisku se už objevují reportáže o tom, co si lidé od hlasování slibují. Například pětatřicetiletá vdova jménem Gulsum, žijící v Kábulu, chce svým hlasem přispět k tomu, aby ze scény zmizeli samozvaní vládci, kteří se do pozic dostali díky vlivu svých soukromých nebo stranických armád. „Budu volit kandidáta, který se postará o střechu nad hlavou pro miliony navrátilců z exilu a postaví polikliniky a školy,“ řekla v reportáži zveřejněné agenturou IRIN.

Takové věci se ale v Afghánistánu už staví. A to i díky jednomu rozsáhlému projektu Světové banky, jehož cílem je přimět Afghánce, aby se dokázali sami rozhodovat o svém osudu i na té nejnižší lokální úrovni.

Tady máš džíp

Přípravy k volbám jdou pomalu. Z předpokládaného počtu 10,5 milionu voličů se registrovalo kolem půl milionu osob. Proces vázne hlavně kvůli neklidu na jihu, kde operují guerilly tálibánského hnutí, svrženého při americké invazi koncem roku 2001. Ale vláda i Američané hýří optimismem. „Nevím o tom, že by se volby neměly na jaře nebo v létě konat,“ prohlásil nedávno velvyslanec USA v Afghánistánu Zalmaj Chálilzad.

Dva roky po pádu tálibánů je Afghánistán stále rozdělen na dva světy – Kábul a zbytek země. V metropoli, střežené mezinárodními jednotkami ISAF,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].