Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Od čeho jsou na světě špioni

Fotografie: Shortové říkají „Kalamita“. Foto Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Shortové říkají „Kalamita“. Foto Getty Images • Autor: Respekt

„Tajné služby jsou jako cumberlandské párečky,“ napsal minulý týden konzervativní britský deník Daily Telegraph. „Stejně jako je možné pochutnat si na párcích, aniž bychom se museli zajímat, z čeho se vyrábí, nemusíme dopodrobna znát metody, jakými nás chrání tajné služby.“ List tak komentoval odhalení, že ke způsobům, jak se britská špionáž stará o bezpečí svých občanů, asi patří i odposlouchávání šéfa OSN Kofiho Annana a možná i dalších činitelů světové organizace.

Bývalá ministryně Clare Shortová, která aféru kolem údajných odposlechů rozdmýchala, dopadla dost potupně. S odstupem týdne lze říct, že britská veřejnost spíše dala za pravdu premiérovi Tonymu Blairovi, který špionáž odmítl potvrdit nebo popřít, prohlásil však, že by tajné služby nikdy neprovedly nic nezákonného. Shortové dnes hrozí vyhazov z labouristické strany.

Děs překladatelky

Začalo to docela nevinně. Státní zástupce ve středu 25. února stáhnul obžalobu proti 29leté Katherine Gunové, která dříve tlumočila pro tajné služby z čínštiny. Je to přesně rok, co Gunová prozradila novináři z týdeníku Observer, že Američané žádali britské tajné služby, aby odposlouchávaly představitele šesti členů Bezpečnostní rady OSN. Konkrétně ty, kteří se ještě nerozhodli, jak budou hlasovat v druhé rezoluci o Iráku. „Vyděsilo mě to,“ prohlásila tenkrát Gunová. Rozhodla se proto porušit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].