Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/2004
11/2004 • 7.–14. 3. 2004

2004/11

Domov

Opisoval jste, kolego

Jan Šindler

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Nesahej nám do svědomí

Ondřej Kundra

„Vedení našeho města si založilo společnost s ručením omezeným a nyní té firmě zadává zakázky bez výběrového řízení. Mám podezření, že dochází k tunelování městského rozpočtu. Můžete to zkontrolovat?“ Dopis s upozorněním na možné obecní krádeže dostává Nejvyšší kontrolní úřad každý druhý pracovní den. Všechny čeká stejný osud: kontroloři jej přečtou a odloží do šuplete s přípisem „nelze prověřit“. Musí. Zákon jim totiž opravdovou prověrku účtů zdejších obcí a měst nedovoluje. Neustálý chór hlasů z terénu ale svědčí o tom, že důkladná kontrola hospodaření by tuzemským radnicím slušela.

Součková ohrožuje lidské zdraví

Hana Čápová

Jak je možné, že zdejší pacient toho ví zoufale málo o instituci, do jejíchž rukou svěřuje své zdraví nebo dokonce život? Přitom data o úspěšnosti nemocnic v léčbě různých chorob existují – jsou ale zatím tajná. Pro řadu z nás ta praxe ve svém důsledku znamená zbytečné utrpení či dokonce parte. Politici se však pořád ještě bojí víc hněvu šéfů špatných nemocnic a jejich personálu, kteří by za otevřené informace zaplatili krachem. V poslední době ale začal hned na několika frontách boj za změnu skandálního stavu. A přinesl i první vítězství.

Tošenovský vám dá pokutu

Ondřej Kundra

Rebelie slovenských Romů, kteří povstali proti své bezvýchodné situaci, našla v Česku odezvu. Členové Romské občanské iniciativy minulý týden vyhlásili na jejich podporu humanitární sbírku a hned se k nim připojili i kolegové z dalších tuzemských měst. Příspěvek do humanitární akce přihlásila i Špidlova vláda a vedení Moravskoslezského kraje: první instituce slíbila „hermetické uzavření hranice“ před hrozbou příchodu rebelantů do Čech a krajský úřad chce dát organizátorům pomoci pokutu.

Prezidentská sjezdovka ze Smrčiny

Eliška Bártová

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Miluj mě, ať mám o čem psát

Josef Chuchma

Severský dárek českým ženám

Jaroslav Pašmik

Do Prahy se po čtyřech letech vrací známá world music kapela z Finska Värttinä (Vřeteno). Vystoupí tuto neděli v holešovickém klubu Abaton jako vrchol prvního ročníku festivalu Mezinárodní víkend žen. Organizátoři nemohli pro závěr akce zvolit lepší skupinu. Värttinä hrají dobrou hudbu vycházející ze starofinského lidového umění a zároveň jsou skvělým příkladem moderních žen, které svou sebedůvěru zakládají na vzdělání a umění, nikoli na nějaké feministické ideologii.

Město, které zmizelo

Břetislav Rychlík

Holka na velrybě

Viktor Šlajchrt

Novozélandský původ ozvláštnil třídílný velkofilm Pán prstenů zajímavým paradoxem: extrakt severské mytologie evropského západu byl do řeči obrazů převeden v zemi geograficky naprosto protikladné, která je zároveň nejjižnější i nejvýchodnější výspou světa. Snad kvůli vyváženosti se stejný producent v následujícím filmu obrátil k látce domácí, byť rovněž mytologicky podbarvené – k životu i legendám novozélandských Maorů. Souvislost s úspěšnou tolkienovskou trilogií zdůraznila česká distribuce trochu násilně názvem Pán velryb, který asi vyhovuje komerčním požadavkům víc než původní Whale Rider (Jezdec na velrybě), méně však odpovídá duchu filmu, v němž si lidé rozhodně nehrají na vládce přírody. Zatímco Pán prstenů s mocnou energií oživuje mýtické archetypy vítězných národů, které nastolily globální civilizaci, v Pánu velryb sledujeme kulturní vyhasínání okrajového etnika.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček, Teodor Marjanovič

Africká unie, černý fénix

Radim Klekner

Soudy a klid na Slovensku

Peter Schutz

Emoce nad vzpourou Romů na Slovensku se pomalu uklidňují. Místo násilností a rabování zprávy hlásí už pouze běžnou kriminalitu. Pohotovost policie i vojáků nicméně trvá. Premiér Mikuláš Dzurinda, šéf parlamentu Pavol Hrušovský i ministr vnitra Vladimír Palko rázně odmítli návrh prezidenta Roberta Schustera, aby silové složky byly z kritických oblastí staženy. Tuto překvapivou iniciativu vyvinul prezident po setkání s částí romských lídrů. Schuster se nachází uprostřed kampaně za své znovuzvolení, už 3. dubna proběhne první kolo prezidentského klání. Svou kampaň staví Schuster na plošné kritice vládních reforem. Proto také rád vyhověl žádosti Parlamentu Romů – občanského sdružení, jedné z dvacítky romských organizací – a sklidil za to obrovskou nelibost politiků vládnoucí koalice. Sklidil ji právem. Způsob, jakým se prezident Schuster chytá příležitosti profitovat na neštěstí jiných, hraničí s hyenismem.

Američané, chraňte nás lépe

Zbyněk Petráček

Od čeho jsou na světě špioni

Zuzana Janečková

Takže to bude Bush, nebo Kerry

Michal Sedláček

Vyhraje ten veselejší

Markéta Pilátová, Jiří Sobota

Ve Španělsku se chystá velká změna – po osmi letech v čele úspěšné pravicové vlády se k odchodu do ústraní chystá José María Aznar. Španělé půjdou o nadcházejícím víkendu poosmé od pádu frankistického režimu k volbám a v nich se o uprázdněné křeslo předsedy vlády poperou dva hlavní kandidáti: Mariano Rajoy, šéf Aznarovy vládnoucí pravicové strany Partido Popular (PP), a José Luis Rodríguez Zapatero, vůdce opoziční sociálně demokratické Partido Socialista Obrero Espaňol (PSOE). Kampaň se oficiálně rozjela tři týdny před volbami a už nyní je vidět, že to socialisté nebudou mít snadné. Španělsko se má stále lépe.

Komentáře

Vrbík a Bielesz prchají

Erik Tabery

Stvůra, nikoli bestie

Zbyněk Petráček

Fér hra v říši Appianu

Tomáš Němeček

Už od loňského léta celá řada kritiků – včetně tohoto listu – vybízela vládu, ať zruší podezřelou soutěž o Severočeské doly. Minulou středu se tak stalo, bohužel se z toho však zatím nelze lze upřímně radovat.
Nejde o to, že když někdo připraví krajně podezřelý obchod a v poslední chvíli si to rozmyslí, těžko ho nějak zvlášť chválit. Nejde ani o to, že Špidlův kabinet vypadá jako skupina zmatkářů, kteří umějí velké privatizace spíš rušit než dotahovat do konce (je to už třetí případ, po Unipetrolu a Telecomu). Pořád lepší mít pověst nešikovného zmatkáře než šikovného korupčníka. Potíž je v tom, že věci se od loňského léta zkomplikovaly – je možné, že vláda už korupčníkem je, ale ještě šikovnějším, než jsme si mysleli.
V privatizaci Severočeských dolů se hraje o víc než o jednu mimořádně lukrativní firmu, která vydělává miliardu ročně. Jeden z uchazečů, Appian Group, majitel sousední Mostecké uhelné, potřebuje podnik do svého plánu na ovládnutí tuzemské energetiky. Jak se nyní ukázalo, nemá možná tolik peněz, o to víc však má vlivu.

Otázky pro znalce vúdú

Zbyněk Petráček

Prodavači iluzí a starých hvězd

Tomáš Klvaňa

Štěstí přeje připraveným. Opakuje se to tak často, až se z toho stala fráze, ale je to tak. Z logiky věci proto vyplývá, že největší štěstí by dnes Čechům přálo v repríze komunismu – na tu jsou totiž připraveni nejlépe. Čtrnáct let po rozstříhání železné opony tady diváci televizí znovu a znovu napjatě sledují hrdinské kousky estébáckého majora Zemana, lidové zábavě vévodí evergreeny z osmdesátých let a komunisté, podle některých průzkumů druhá nejpopulárnější strana, okupují pětinu dolní komory parlamentu. To signalizuje, že ztotožnění velké části zdejšího obyvatelstva se společností odpovědnosti a volné soutěže zatím jen klouže po povrchu. Jak je to možné? Kdo tuhle zemi začaroval a způsobil, že nepoznáme, co je dobré a co ne? V odpovědi na tuto otázku se v debatách vina často přisuzuje televizi – nejmocnějšímu médiu, jehož kvalita je beze sporu mocným faktorem stavu obecné kultury. O případné odpovědnosti psané žurnalistiky za tento stav se však mluví výrazně méně. Ale jsou noviny doopravdy z obliga?

Ve hvězdách

Teodor Marjanovič