Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vrbík a Bielesz prchají

Zdálo by se, že vládní koalice už ani nemůže být vratší. A přece: minulou středu vystoupil ze strany poslanec Unie svobody Tomáš Vrbík a v pátek ho následoval i kolega Marian Bielesz. Poslanecké mandáty si nechali, zůstávají v klubu a prohlašují, že vládu svrhnout nechtějí.

Zda z toho něco plyne pro koalici, to se ukáže v příštích dnech, kdy bude sněmovna hlasovat o nájemném. Vrbík nový zákon podpořit nechce, protože dereguluje činže příliš pomalu. Zatím se zdá, že zákon projde. Pokud ho však Vrbík nebo Bielesz potopí, pak bude možná část sociálních demokratů žádat, aby premiér Unii svobody za trest vyhodil z vlády. Uvidíme: Vladimír Špidla se na tyto požadavky dosud tvářil zdrženlivě. Jednu poznámku si však nelze odpustit už teď, kdy ČSSD křičí, že kvůli Unii svobody musí jednat i s KSČM: jestli jsou sociální demokraté ochotni spolupracovat s bolševiky, kteří jim chtějí zakroutit krkem, je to jen jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost.

Odchod Vrbíka a Bielesze je zprávou především pro samotnou Unii svobody. Strana má mizivé preference, její ministry veřejnost skoro nezná – a teď už s ní tedy nechtějí mít nic společného ani její vlastní poslanci a v předstihu se začali chystat na možný přestup. Pokud tedy Unie svobody končí, kdo ji nahradí? Průzkumy ukazují, že je tu minimálně 10 % voličů, kteří se cítí liberály a nechtějí dát hlasy ODS, natož konzervativní KDU

 –ČSL. Volby do Evropského parlamentu ukážou, zda tyto voliče přetáhnou třeba Evropští…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].