Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Africká unie, černý fénix

Afrika není stvořena pro demokracii. Tvrdil to alespoň před lety někdejší zairský diktátor Mobutu Sese Seko. Měl pro to svůj důvod, ve své zemi vládl bez přerušení dvaatřicet let. Když před dvěma roky na summitu v Durbanu povstal na troskách Organizace africké jednoty (OAU) nový spolek s názvem Africká unie (AU), jehož cílem je šířit demokracii, mohl si na Mobutuova slova vzpomenout asi nejeden obyvatel černého světadílu. Přesto Africká unie existuje, a jak ukázal její summit konaný koncem února v libyjské Syrtě, afričtí lídři spřádají odvážné, ba velkolepé plány.

Zavedeme afro

Mezi africkými vládci je dnes diktátorů mávajících zástavou demokracie stále dost a málo je zajímá hladovění vlastního obyvatelstva. Africká unie má problémy s financováním své agendy – i proto, že její vrcholné schůzky si svou opulencí v ničem nezadají se summity podstatně bohatší EU. V pokladně chybí nejméně čtyřicet milionů dolarů. Na setkání v Syrtě se Afričané jen s obtížemi dohodli na vytvoření pohotovostních sil (ASF), které budou vysílány do krizových oblastí.

Zakladatelé Africké unie, nigerijský prezident Olusegun Obasanjo a jeho jihoafrický protějšek Thabo Mbeki, věří, že unie nebude podobná OAU – tedy, lze říct na vysvětlenou, klubu zkorumpovaných vládců, kteří bratrsky udržovali u moci jeden druhého. Africká unie má už výkonnou radu, což je sbor ministrů zahraničních věcí, a v polovině roku se počítá s ustavením prvního kontinentálního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].