Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Revoluce na Síti teprve začíná

Internetová revoluce měla obrátit svět vzhůru nohama. Kdyby měli její propagátoři pravdu, už bychom dnes všichni nakupovali výhradně přes počítač, pracovali jen z domova, namísto parlamentního systému bychom měli přímou demokracii ovládanou tlačítky.
Nic z toho se nestalo – a zřejmě ani nikdy nestane. Internet a příbuzné technologie přesto mění náš život. Změna je pomalejší a méně přímočará, než se předpokládalo v devadesátých letech. To neznamená, že je také méně zásadní. Spíš naopak.

Fotografie: Záznamů o každém kroku existuje dost. Jen je někdo musí správně vyhodnotit. (11. září 2001, terorista Muhammad Atta přichází na letiště.) Foto Profiemdia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Záznamů o každém kroku existuje dost. Jen je někdo musí správně vyhodnotit. (11. září 2001, terorista Muhammad Atta přichází na letiště.) Foto Profiemdia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Internetová revoluce měla obrátit svět vzhůru nohama. Kdyby měli její propagátoři pravdu, už bychom dnes všichni nakupovali výhradně přes počítač, pracovali jen z domova, namísto parlamentního systému bychom měli přímou demokracii ovládanou tlačítky.

Nic z toho se nestalo – a zřejmě ani nikdy nestane. Internet a příbuzné technologie přesto mění náš život. Změna je pomalejší a méně přímočará, než se předpokládalo v devadesátých letech. To neznamená, že je také méně zásadní. Spíš naopak.

Křivka humbuku

V americké analytické firmě Gartner Group vymysleli před několika lety žertovně vyhlížející model nazvaný „hype curve“ – křivka humbuku. Její průběh zachycuje závislost „senzačnosti“ technologie na její zralosti a užitečnosti. Zpočátku letí křivka strmě vzhůru: technické novinky budí euforii, píše se o nich a mluví s nadšením, nekriticky, a to bez ohledu na skutečnost, že vlastně vůbec neexistují v použitelné podobě – zpravidla jde jen o prototyp, nedotaženou vývojovou variantu. Tím se vytvoří naprosto nereálná očekávání, která pak v konfrontaci s realitou nevyhnutelně zklamou. Hype curve se náhle zlomí a padá dolů ještě strměji, než předtím vyskočila vzhůru: kritika, výsměch a zapomenutí.

Tím v podstatě pro novinku končí jejích patnáct minut slávy a ona pak – už v klidu a bez zájmu veřejnosti – pokračuje ve svém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].