Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tma Angkoru

mobrazek_256.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_256.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Hun Sen: A jaký je váš názor? Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Hun Sen: A jaký je váš názor? Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Kambodžský premiér Hun Sen důrazně zakročil proti sotva se rozvíjející svobodě médií, pro kterou se začaly vytvářet podmínky před deseti lety po tehdejších parlamentních volbách, uspořádaných s pomocí OSN. V posledních lednových dnech policie zatkla dva mediální šéfy a obvinila je, že rozdmýchali lednové nepokoje proti thajské ambasádě v hlavním městě Phnompenhu. Hun Sen tak dostál své pověsti netolerantního politika, jež ho provází už od 80. let, kdy se po vietnamské invazi stal předsedou vlády.

Vše se začalo odvíjet, když Světlo Angkoru, protiopoziční a Hun Senovi nakloněný list, 18. ledna otiskl údajnou citaci z úst slavné thajské herečky Suwanon Kongyingové, že „Angkor Vat patří Thajsku“. Angkor Vat je světoznámý palácový komplex vybudovaný ve 12. století. Thajci jej dvakrát v minulosti dobyli: nejprve při svém vpádu na kambodžská území před šesti stoletími a poté koncem druhé světové války, když jej na krátkou dobu okupovali. Palác je kambodžským národním symbolem a jeho věže figurují na bankovkách.

Herečka sice citát popřela, ale Hun Sen se zprávy chytil a ostře se začal ohrazovat, ba i vybízet k bojkotu thajského zboží a televizních seriálů. 29. ledna se před thajskou ambasádou shromáždily davy protestujících. Když na město padla noc, stalo se diplomatické území terčem žhářského útoku a ambasáda byla vyrabována. Policie se nevyznamenala. Jeden strážce pořádku, který se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].