Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Svatoušci kamkoli se podíváš

mobrazek_255.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_255.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Pane premiére, je to tak, že vrána k vráně prostě sedá. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Pane premiére, je to tak, že vrána k vráně prostě sedá. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Politický život v Itálii se podobá sicilské sopce Etně. Co chvíli vybuchne a pak se zase uklidní. Konkrétním příkladem je dění kolem justice, kterou se italský premiér Silvio Berlusconi snaží dostat pod kontrolu. Jednu bitvu koncem ledna prohrál a o rozruch bylo rázem postaráno. Marně tak vyznívá úsilí italského prezidenta Carla Azeglia Ciampiho, jenž chce přimět vládní většinu a opozici, aby se přestaly hádat a začaly v parlamentu konstruktivně spolupracovat.

Zákon pro mě

Italský kasační soud, obdoba českého soudu Nejvyššího, rozhodl, že se proces ve věci korupce, údajně Berlusconim spáchané počátkem 90. let, nebude stěhovat z Milána do síně v Brescii, vzdálené sto kilometrů. Premiér si přesun přál – milánské soudce považuje za „zpolitizované levičáky“. Byl by to navíc legální tah. Berlusconiho parlamentní většina schválila před časem zákon, v němž se praví, že obžalovaná strana smí požádat o změnu místa, kde se proces koná, když má dojem, že jsou soudci zaujatí. Kritici si pochopitelně ťukají na čelo: zákon je prý šitý na míru Berlusconiho touhám. Faktem je, že se šéf vlády stal prvním občanem, který jej využil.

Premiéra a jeho advokáta Cesara Previtiho, ministra obrany v prvním Berlusconiho kabinetu v roce 1994, prokurátoři konkrétně obvinili z uplácení soudců, kteří měli vynést rozsudek ve sporu s jedním finančníkem – šlo o to, kdo ovládne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].