Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Senátoři mají rozum

Senátor Vladimír Železný může být podle rozhodnutí horní komory stíhán a o jeho vině či nevině v machinacích kolem televize Nova rozhodne soud. Zní to samozřejmě, ale na současné poměry je to skvělá zpráva. Zpočátku se totiž zdálo, že se Senát mocného televizního ředitele zalekne. Nakonec ale pro vydání zvedlo ruku 61 senátorů včetně některých jeho dosavadních obhájců z ODS.

Železný se přitom vydání bránil zuby nehty. Nova na podporu svého ředitele vysílala angažované reportáže a jeho případ předkládala politikům ve svém nedělním debatním pořadu. Senátor fakticky obvinil z komplotu proti své osobě policii, justici a nakonec i mandátový a imunitní výbor horní komory. Je-li přitom Vladimír Železný nevinný, soudní očištění je i v jeho zájmu. Jestliže však navzdory svým drahým právníkům půjde do vězení, rozhodně to nebude kvůli jakémusi spiknutí. Možná se pak ale dočkáme obdobné situace jako Belgičané na počátku 90. let, kdy se do parlamentu překvapivě dostalo sdružení Rossem, vzniklé za jediným účelem – propustit podnikatele Jean-Pierra Van Rossema, který si odpykával trest za finanční machinace.

Pro kdysi vysmívaný Senát je celý případ dalším bodem k dobru. Horní komora před necelými dvěma týdny rychle a jednoznačně podpořila vyslání českých vojáků do Zálivu, v dobách opoziční smlouvy ubránila ústavu a v obou pokusech o zvolení českého prezidenta projevila podstatně lepší vkus než Poslanecká sněmovna. Na občasné výzvy ke zrušení druhé komory proto lze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].