Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Na favorita dojeli všichni

mobrazek_1678.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1678.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Majitel je v Číně, zaměstnanci bez výplat a úřad práce v klidu. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Majitel je v Číně, zaměstnanci bez výplat a úřad práce v klidu. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

„Nepište o nás. Vždyť už jsme všem pro smích,“ říká rezignovaně padesátnice stojící uprostřed jedné z hal kdysi slavné rokycanské firmy na výrobu kol Favorit. „Lidé si už na nás ukazují prstem. Mně dokonce někdo položil na rohožku před bytem chleba, prý abych měla co jíst,“ doplňuje ji kolegyně. Představit se odmítají obě.

Ještě před několika lety se v Rokycanech denně vyrábělo tři sta kol a firma prosperovala. Dnes zbylo z původních 200 zaměstnanců sotva třicet. Od června nedostali od současného majitele výplatu.

Je v Číně

Smutný příběh úpadku rokycanské firmy se začal odvíjet v roce 1994, kdy Favorit koupila skupina podnikatelů ze společnosti Olpran. „Vzali si na rozvoj šedesátimilionový úvěr, který ale nespláceli,“ říká současný ředitel podniku Jan Lenický. Štafetový kolík převzalo v roce 1998 od Olpranu několik firem spojených s moravským podnikatelem Josefem Kozumplíkem (viz rámeček). „Ani on nesplácel bankám, a navíc za jeho éry naskakovaly další dluhy. Kam šly peníze, které firma vydělávala, je záhadou,“ vzpomíná šéf rokycanských odborářů Miroslav Tengler. Ránu Kozumplíkovu podnikáni zasadili v listopadu 2001 jeho věřitelé: zadluženou firmu poslali do konkurzu. Správce konkurzu se rok snažil najít pro kolařský závod kupce. Nepodařilo se mu to, a tak byla loni na Favorit vyhlášena dražba. K překvapení všech se do ní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].