Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jak vládne nejhorší ministr

Nenápadný muž, který ničím v životě příliš nevynikal, se stal koulí na noze Špidlovy vlády. Ve kšeftech a čistkách ministra zemědělství Jaroslava Palase a v klanu jeho normalizačních poradců znovu ožívají bohatýrské časy Miloše Zemana.
Jaroslav Palas (51) je mocný muž. Nejen že drží ruku nad dvaadvacetimiliardovým rozpočtem svého rezortu a dohlíží na dalších patnáct miliard uložených v různých fondech, přes Pozemkový fond kontroluje i čtvrtinu orné půdy v zemi, má pod palcem polovinu zdejších lesů a všechnu vodu z tuzemských řek. Přes tohle bohatství stojí v Česku zemědělské ministerstvo tradičně mimo zájem poslanců i většiny médií, a tudíž de facto mimo veřejnou kontrolu. Díky tomu mohl Jaroslav Palas v rozhovorech sebevědomě tvrdit jak „bojuje proti klientelismu“ a svěřené peníze „obhospodařuje transparentně“. Koncem října ale došlo k nečekané zradě: práci nenápadného ministra trochu prozkoumal Brusel. A ústy evropského komisaře pro zemědělství Franze Fischlera pak dorazilo do Čech varování, že v Palasově úřadu něco zásadně neklape.

mobrazek_1688.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1688.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Evropský komisař Fischler: Něco tady páchne... Foto globemedia / reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Evropský komisař Fischler: Něco tady páchne... Foto globemedia / reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Nenápadný muž, který ničím v životě příliš nevynikal, se stal koulí na noze Špidlovy vlády. Ve kšeftech a čistkách ministra zemědělství Jaroslava Palase a v klanu jeho normalizačních poradců znovu ožívají bohatýrské časy Miloše Zemana.

Co šéf činí, dobře činí

Jaroslav Palas (51) je mocný muž. Nejen že drží ruku nad dvaadvacetimiliardovým rozpočtem svého rezortu a dohlíží na dalších patnáct miliard uložených v různých fondech, přes Pozemkový fond kontroluje i čtvrtinu orné půdy v zemi, má pod palcem polovinu zdejších lesů a všechnu vodu z tuzemských řek. Přes tohle bohatství stojí v Česku zemědělské ministerstvo tradičně mimo zájem poslanců i většiny médií, a tudíž de facto mimo veřejnou kontrolu. Díky tomu mohl Jaroslav Palas v rozhovorech sebevědomě tvrdit jak „bojuje proti klientelismu“ a svěřené peníze „obhospodařuje transparentně“. Koncem října ale došlo k nečekané zradě: práci nenápadného ministra trochu prozkoumal Brusel. A ústy evropského komisaře pro zemědělství Franze Fischlera pak dorazilo do Čech varování, že v Palasově úřadu něco zásadně neklape.

Laik by Fischlerovu diplomatickou nótu lehce přehlédl. Nebylo v ní totiž nic víc, než technicky znějící připomínka, že pokud Česko „nezrychlí“ práce na takzvané Agrární platební agentuře, nebudou zdejší zemědělci po vstupu do Unie dostávat peníze z bruselských fondů. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].