Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Černé díry ve státní kase

Zní to neuvěřitelně, ale je to tak: státní rozpočet bude v době ohlašovaných úspor dotovat profesionální fotbal. V příštím roce SK České Budějovice dostane 10 milionů korun na umělý trávník, Slovan Liberec stejnou sumu na rekonstrukci stadionu a Viktoria Plzeň si za sedm milionů opraví šatny a toalety. Desetimilionová suma je vyhrazena pro druholigový Most a trávník za státní čtyři miliony si dopřeje i FC Mariánské Lázně, hrající krajský přebor.

Není to jediný sporný výdaj. Na miliardové „černé díry“ lze narazit především v rezortech zemědělství a průmyslu. Právě tam mohou poslanci škrtat, až budou nyní v závěrečném čtení debatovat o jednotlivých výdajích.

Palas zdraví Krnov

Pět zmíněných klubů samozřejmě v rozpočtu s plánovanými výdaji ve výši 869 miliard tvoří zanedbatelný zlomek. Ale přesto: jak se tam vzaly? Subvence na fotbal patří do pestré změti jednorázových výdajů, které se tradičně shrnují do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Tu má na starosti samo ministerstvo financí. Proč chce Bohuslav Sobotka dotovat profesionální fotbalové kluby? „Tyto návrhy vzešly z podnětu poslanců,“ sděluje jeho mluvčí Marek Zeman. „Jejich jména mi však nejsou známa.“ Až dosud delegáti, kteří chtěli lobbovat za svůj volební okrsek, museli své požadavky veřejně obhájit na jednání sněmovny nebo aspoň svého výboru, teď zaslali své požadavky diskrétně přímo ministrovi. Proč se jim rozhodl vyhovět? „Předpokládáme, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].