Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Gross vysílá vojsko

Ministrovi vnitra se v jednom ohledu děje křivda: celý minulý týden se mu noviny smály, že při velké a teatrálně oznámené noční razii v nevěstincích – tzv. akci Fantine – bylo zadrženo pouhých jedenadvacet podezřelých individuí, a to zjevně nevalných gangsterských kvalit. Ve srovnání s 4500 policisty a stovkami hasičů, které Stanislav Gross a jeho policejní prezident Jiří Kolář vyslali na kontrolu do 435 bordelů, to jistě působí směšně. Jenže počet zatčených je sice efektní, ale v zásadě absurdní kritérium.
Grossova Fantine nebyla alarmujícím propadákem proto, že v cele zadržení skončilo málo lidí (zavřít na pár hodin lze v prostředí nevěstinců kdykoli kohokoli, důležité však je, co ten člověk provedl). Stala se jím proto, že potvrdila státní pokrytectví ve vztahu k prostituci, předvedla zásadní slabiny policejní práce, ukázala Grossovu destruktivní touhu po masové oblibě a hlavně: příliš malému počtu lidí pomohla. Proto stojí za to se k ní ještě vrátit.

Ministrovi vnitra se v jednom ohledu děje křivda: celý minulý týden se mu noviny smály, že při velké a teatrálně oznámené noční razii v nevěstincích – tzv. akci Fantine – bylo zadrženo pouhých jedenadvacet podezřelých individuí, a to zjevně nevalných gangsterských kvalit. Ve srovnání s 4500 policisty a stovkami hasičů, které Stanislav Gross a jeho policejní prezident Jiří Kolář vyslali na kontrolu do 435 bordelů, to jistě působí směšně. Jenže počet zatčených je sice efektní, ale v zásadě absurdní kritérium.

Grossova Fantine nebyla alarmujícím propadákem proto, že v cele zadržení skončilo málo lidí (zavřít na pár hodin lze v prostředí nevěstinců kdykoli kohokoli, důležité však je, co ten člověk provedl). Stala se jím proto, že potvrdila státní pokrytectví ve vztahu k prostituci, předvedla zásadní slabiny policejní práce, ukázala Grossovu destruktivní touhu po masové oblibě a hlavně: příliš malému počtu lidí pomohla. Proto stojí za to se k ní ještě vrátit.

arování přišlo včas

Akce začala v noci z pátku na sobotu a krátce po jejím zahájení uspořádali Gross a Kolář tiskovku. Už asi v půl dvanácté sdělila televize, že razie běží. Jelikož trvala do sobotního rána, je dost možné, že majitelé některých bordelů dostali díky ukvapenosti šéfa vnitra varování přímo z obrazovky. O zátahu věděly s předstihem televizní štáby, sám premiér řekl, že nebylo možné přehlédnout šikování policistů, a navíc už v pátek přes den proběhla razie ve třech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].