Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Fendrych mezi cvoky

První kniha Martina Fendrycha Jako pták na drátě se před pěti lety stala senzací spíš z politických než z literárních důvodů. Autor krátce předtím odstoupil z funkce náměstka ministra vnitra, kde byl pravou rukou Jana Rumla, a ukázky z jeho deníkově koncipovaného spisu v Lidových novinách slibovaly pikantní pohledy do zákulisí moci. Knižní vydání bylo dokonce po-zdrženo kvůli parlamentním volbám, v nichž Jan Ruml kandidoval za čerstvě ustavenou Unii svobody. Když se pak dostal čtenářům do ruky celý text, ukázalo se, že jeho těžiště netkví ani tak v politické indiskreci jako ve snaze o nebývalý tvůrčí čin. V existencialisticky laděné zpovědi odtajnil Fendrych nejen pozadí svého veřejného působení, ale především vlastní citové soukromí včetně náboženských a erotických prožitků.

Na prvotinu nyní Fendrych bezprostředně navázal románem Samcologie, který vypráví o dalších osudech hrdiny po odchodu z vysoké státní funkce.

Pozor na socany

Přes upozornění v záhlaví knihy, že „jakákoli podobnost se skutečnými osudy je zcela náhodná a neúmyslná“, nelze nevnímat zřetelné stopy autobiografie. Vypravěč se sice jmenuje trochu jinak, avšak hned zkraje románu se dozvíme, že na ministerstvu vnitra působil jako náměstek Jana Rumla ve stejné době jako Fendrych a po odchodu vydal v roce 1998 knihu Jako pták na drátě, jejíž osudy se navlas podobají osudům Fendrychovy stejnojmenné knihy. Čtenář tak hned v prvních větách, které předcházejí vyprávění,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].