Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pan Reddi v říši divů

Ještě nedávno měli vilu ve čtvrti pražských boháčů – na Hanspaulce – a patřil jim i činžovní dům v centru české metropole. Pak ale manželé Reddiovi zažili pád, který pokračuje.

Nejlíp, jak to šlo

V jednopokojovém bytě na pražské periferii panuje odpolední ruch. Dvě děti se pošťuchují na palandě přimáčknuté ke zdi, na zemi se povaluje mnoho knih. „Asi na týden nám vypnuli elektřinu a děti se tu po příchodu ze školy samy potmě bály,“ říká usměvavý muž se snědou pletí – indický občan Gadireddi Yuri Reddi (42). Spousta cizinců čekajících v Česku na azyl by z takového bydlení byla nadšená. Manželé Reddiovi však mají zcela opačný pocit.

Pan Reddi přišel do Prahy ještě jako dítě v 70. letech s rodiči. Díky vazbám na indické obchodníky se jim dařilo dobře, koupili si vilku na Hanspaulce. Na začátku 90. let začal podnikat i pan Reddi – do několika obchodů v Praze dovážel z Indie hedvábí a potraviny. Pak s tím byznysem skončil a rozhodl se koupit od pražské radnice činžák v centru. „Bylo tam dvacet bytů, velký obchod a dole jsem chtěl udělat indickou restauraci,“ popisuje své plány. Kupní cena byla 25 milionů.

Půjčil si peníze a začal s opravou. Jenže přišel problém, se kterým Ind nepočítal. Firma najatá na bagrování sklepa, Pozemní stavby Hodonín, chtěla po provedení prací najednou víc peněz. Reddi jim je nezaplatil (prý proto, že se v případu „špatně orientoval“), a tak kvůli dluhu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].