Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V aféře Kelly padla první hlava

Britská vláda zažívá horké chvilky a čelí největší krizi důvěry od roku 1997, kdy se dostala k moci. Krize má své jméno – David Kelly – a od minulého týdne také svou první oběť. Stal se jí ředitel odboru komunikační strategie na Downing Street, známý mediální mág Alastair Campbell. V pátek odpoledne oznámil svoji rezignaci a okomentoval ji slovy „nadešel čas jít dál a dělat něco jiného“. Campbellův odchod se všeobecně očekával, ale ne pouhý den poté, co byl kvůli podezření z klamání veřejnosti o Iráku vyslýchán sám jeho šéf, premiér Tony Blair.

Britská vláda zažívá horké chvilky a čelí největší krizi důvěry od roku 1997, kdy se dostala k moci. Krize má své jméno – David Kelly – a od minulého týdne také svou první oběť. Stal se jí ředitel odboru komunikační strategie na Downing Street, známý mediální mág Alastair Campbell. V pátek odpoledne oznámil svoji rezignaci a okomentoval ji slovy „nadešel čas jít dál a dělat něco jiného“. Campbellův odchod se všeobecně očekával, ale ne pouhý den poté, co byl kvůli podezření z klamání veřejnosti o Iráku vyslýchán sám jeho šéf, premiér Tony Blair.

Najdete mě v lese

„Aféra Kelly“ odstartovala koncem května, když stanice BBC Radio 4 odvysílala příspěvek reportéra Andrewa Gilligana, v němž s odvoláním na dobře informovaný zdroj uvedl, že Blairova vláda zveličovala informace o hrozbě iráckých zbraní hromadného ničení v důkazním materiálu z loňského září, který poskytla britské veřejnosti, aby ji přesvědčila o oprávněnosti útoku na Saddámův režim. Gilligan poté napsal článek ve stejném duchu do listu The Daily Mail, ve kterém naznačil, že iniciátorem manipulace byl Alastair Campbell, který měl do zářijového textu vložit větu, že Irák je schopen zmobilizovat svůj útočný arzenál za 45 minut.

Skandál byl na světě. Vládní místa nicméně přešla do protiútoku a rozhodla se přesunout pozornost na Gilliganův zdroj, jehož identitu postupně odtajnila. Bývalý inspektor v Iráku a naposledy poradce ministerstva obrany David…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].