Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak si vypustit vlastní rybník

Milovníci koupání ve volné přírodě sotva pamatují horší sezonu, než je ta letošní. Rybníky zarostlé řasami a toxickými sinicemi odrazují od vody už měsíc i ty největší otrlce. Spolu s nimi bědují i majitelé poloprázdných kempů a taky ornitologové. Vlivem tropického počasí se totiž ve vodě přemnožila řada jedovatých mikroorganismů, které v posledních týdnech otrávily už stovky vodních ptáků. Potichu nezůstávají ani rybníkáři. Nejhlasitěji naříkají v Třeboni. Šéf tamního rybníkářského podniku dokonce mluví o katastrofě. Rybám prý hrozí hromadné úhyny, protože přemnožené mikroorganismy odebírají z rybníků velké množství kyslíku.

Fotografie: Rybník s čistou vodou? Takový už dnes poblíž Třeboně bohužel není. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Rybník s čistou vodou? Takový už dnes poblíž Třeboně bohužel není. Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Milovníci koupání ve volné přírodě sotva pamatují horší sezonu, než je ta letošní. Rybníky zarostlé řasami a toxickými sinicemi odrazují od vody už měsíc i ty největší otrlce. Spolu s nimi bědují i majitelé poloprázdných kempů a taky ornitologové. Vlivem tropického počasí se totiž ve vodě přemnožila řada jedovatých mikroorganismů, které v posledních týdnech otrávily už stovky vodních ptáků. Potichu nezůstávají ani rybníkáři. Nejhlasitěji naříkají v Třeboni. Šéf tamního rybníkářského podniku dokonce mluví o katastrofě. Rybám prý hrozí hromadné úhyny, protože přemnožené mikroorganismy odebírají z rybníků velké množství kyslíku.

Je to pláč na špatném hrobě. Za to, v jak mizerném jsou dnes rybníky stavu, totiž z velké části mohou právě rybníkáři. Mimořádně horké a suché léto jen dalo vyniknout problémům, které jejich způsob hospodaření už roky v tichosti přináší. A nejde samozřejmě jen o letní koupání. Ohroženy jsou především mimořádně cenné ekosystémy i zdroje pitné vody.

Pohnojit, nakrmit, slovit

Po poslední době ledové byla hlavní krajinotvornou silou na našem území voda. Řeky měly dost vody i času, vymílaly meandry, tvořily tůně a rozlévaly se do kraje. Značné části jižních Čech byly v té době ponořeny do močálů a rašelinišť. Vysoušení mokřin a mýcení lesů se stalo hlavním způsobem, jakým středověký člověk získával novou půdu pro svůj pluh. To byl hlavní důvod, proč to s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].