Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svět kolem

Bém proti rasismu

Minulou sobotu večer se čeští neonacisté pokusili uspořádat pochod s pochodněmi bývalou pražskou židovskou čtvrtí. Jako důvod demonstrace uvedli „připomenutí obětí holocaustu“, ale ve skutečnosti šlo o přesný opak. Magistrát nejprve demonstraci povolil, ale pět minut před zahájením ji na popud primátora Pavla Béma zakázal. „Bylo evidentní, že by došlo k porušení zákonů, tedy k hanobení rasy, náboženského přesvědčení a národa,“ vysvětluje primátor, který se na vykonání svého příkazu přišel osobně podívat. Zatímco neonacistů se sešel asi tucet, jejich odpůrců z řad anarchistů a prostých občanů vyšlo do ulic třikrát tolik.

Ředitel z vizitky

Rada České televize si na výběr nového generálního ředitele pozvala zvláštního poradce. Zvláštního především způsobem, jakým si rada firmu Hofírek Consulting vybrala.

„S panem Hofírkem jsem se seznámil při náhodném setkání u jednoho známého, kde jsem od něj dostal vizitku,“ popisuje seznámení místopředseda rady Bohumil Fanta. Když pak před více než rokem Fanta dostal za úkol připravit výběrové řízení na generálního ředitele ČT (ve kterém zvítězil Balvín), vzpomněl si prý právě na Hofírka. Ten mu ochotně pomohl, za pár hodin konzultací ani nechtěl žádný honorář. Ochota mu ale otevřela dveře k další spolupráci s radou. Fanta ho totiž navrhl jako ideálního odborníka, který radě pomůže ředitele vybrat. Svěřila mu dokonce organizaci celého výběrového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].